NEOBIČAN I HRABAR PODVIG

Pogledajte akciju spašavanja poskoka na Velebitu

03.08.2015 u 22:15

Spašavanje poskoka na Velebitu

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Prša

Bionic
Reading

Neobična akcija spašavanja odvijala se koncem tjedna na području Parka prirode Velebit. Ondje su, na lokalitetu Rujičin kuk' tri djelatnika Parka prirode Velebit, Mario Šaban, Goran Jurković i Mile Milković izveli rijetko viđenu akciju spašavanja zmije otrovnice

Kako smo doznali od Mile Milkovića prilikom redovitog nadzora i obilaska PP Velebit, djelatnik Parka Mario Šaban vidio je zarobljenog poskoka u vodokamenici ispod Rujičinog kuka. Poučeni ne tako davnim primjerom, kada je Vlado Prpić Prpa s Baških Oštarija također spašavao zarobljenog poskoka i ova trojica djelatnika Parka upustila su se u nesvakidašnju avanturu.

Nakon uobičajene pripreme za poslove spašavanja, Mario Šaban spustio se u dubinu vodokamenice te izvukao zarobljenog poskoka. Nakon uspješno obavljenog posla spašavanja poskoka koji je pušten u prirodu, Mile Milković kazao je da je zmija bila pothlađena. Akcija koju su proveli samo je jedan u nizu njihovih radnih zadataka u PP Velebit.

Kako zmije reguliraju temperaturu?

Zmije ne mogu kontrolirati temperaturu svog tijela. Ona je promjenjiva i ovisna o okolišu u kojemu se nalaze. Ove životinje ipak uspijevaju održavati svoju temperaturu relativno stalnom zato što tijekom dana biraju posebne položaje na kojima su više ili manje izložene toplini, ovisno o trenutnoj potrebi. Kad im je hladno leže na suncu ili se odmaraju na zagrijanoj stijeni, a kada se previše zagriju nalaze zaklon u nekoj rupi ili u hladu biljaka. Međutim, ne mogu na taj način svoju temperaturu kontrolirati dugoročno. Zato one koje žive u hladnijim područjima miruju preko zime (hibernacija), a one u toplim područjima miruju za vrijeme najtoplijih mjeseci (esivacija). Većina vrsta nalazimo u toplijim područjima, tek dvije vrste (riđovka i živorodna gušterica) mogu živjeti i unutar arktičkog kruga. (Wikipedia)