HRVATSKA PODUZETNIČKA MEKA

Poduzetništvu trideset puta veći iznos

29.03.2019 u 11:26

Bionic
Reading

Uvećali su poticaje poduzetništvu za 30 puta u odnosu na 2016. i nisu na tome stali. Osmislili su posebne pogodnosti za IT sektor i investitore u Eko-industrijsku zonu Nemetin. Cijena zemljišta za izgradnju poslovnoga objekta? Sitnica je prevelika riječ - možete ga dobiti besplatno

U povlaštenom društvu malobrojnih Europljana, Osječani uskoro dobivaju prestižnu 5G tehnologiju koja omogućava brži gospodarski razvoj i bolju kvalitetu života. Boris Drilo, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a, govoreći o implementiranju 5G mreže na području Osijeka, ustvrdio je da ovaj grad predstavlja razvojnu hrvatsku stratešku priču, odabranu zbog rasta startup zajednice i svojevrsne revitalizacije Slavonije. Doista, usporedi li se razlika između novoosnovanih i ugašenih tvrtki u 2018. godini, Osijek značajno prednjači (451) u odnosu na usporedive gradove: Rijeku (333), Zadar (322) i Pulu (187).

Prepoznatljivo i sve snažnije srednjoeuropsko središte informacijskih i komunikacijskih tehnologija, osnovalo je u prosincu prošle godine Poduzetničku zonu 'IT park'. Istovremeno su osječki gradski oci, usvojili i primamljiv Program poticaja i olakšica, radi privlačenja domaćih i stranih ulagača iz IT sektora. Primjerice, ako poslovni objekt izgrade nakon sklapanja ugovora u manje od 24 mjeseca – cijena građevinskog zemljišta dobiva se uz 40 posto popusta. Osiguraju li nova radna mjesta za više od 20 osoba, cijena građevinskog zemljišta umanjuje se za dodatnih 60 posto. Odluče li samo zadržati postojeći broj zaposlenih, svejedno će dobiti popust od 10 posto. Javni natječaj otvorili su na neodređeno vrijeme, dok na svim građevinskim česticama ne bude osnovano pravo građenja.

Tportal objavio je sredinom ožujka članak - Nisu u političkoj stranci, sami plaćaju režije, a Osijeku donose novac koji nitko nije mogao zamisliti - o najuspješnijem timu unutar hrvatskih urbanih aglomeracija koji je daleko ispred svih u korištenju EU sredstava za održivi urbani razvoj. Birokracija Grada na Dravi nedvojbeno doprinosi razvoju, stvaranju novih vrijednosti i otvaranju radnih mjesta.

U gradu perivoja i parkova, gotovo dvije milijarde kuna ulažu u Projekt Osijek, obnovu barokne Tvrđe, rekonstrukciju tramvajske infrastrukture i nabavku novog kontingenta prometala za Gradski prijevoz putnika. Imaju od 1884. prvi tramvaj u Hrvatskoj na konjsku vuču koji su elektrificirali početkom prošloga stoljeća pa ne čudi (n)ova zauzetost za podizanje kvalitete urbanog života, gdje sigurnost i udobnost igraju veoma važne uloge.

Najveći grad hrvatskoga istoka ulaganje u obrazovanje drži ključnim čimbenikom kvalitete života i nerijetko odlučujućim faktorom privlačenja stručnjaka i investitora različitih profila. Među prvima u državi pokrenuli su različite programe osiguravanja pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama, a od prošle školske godine i Centar izvrsnosti Osijek, gdje rade na ranom prepoznavanju i razvijanju darovitosti osmoškolaca u području znanosti i umjetnosti. Osječka gimnazija jedina je u svijetu koju su pohađala čak dva nobelovca - Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog. Ne treba zaboraviti da je ondje rođen i utemeljitelj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, biskup Josip Juraj Strossmayer po kojemu su nazvali svoje sveučilište.

Ozbiljnost bitke za svako radno mjesto odražavaju poticaji i olakšice za pravo građenja, odnosno kupoprodaju građevinskoga zemljišta u Eko-industrijskoj zoni Nemetin koja je namijenjena proizvodno-prerađivačkim, uslužnim i logističko-distributivnim poslovnim aktivnostima. Ovu zonu povezali su izravno s Južnom osječkom obilaznicom koja vodi do autoceste A5, odnosno paneuropskog prometnog koridora što spaja Baltik s Lukom Ploče. Unutar Zone nalazi se željeznički kolosijek, udaljena je od riječne Luke Osijek 2,4 kilometra, a od Zračne luke Osijek 8,4 kilometra. U nizu različitih poticaja i olakšica, izdvaja se mogućnost dobivanja besplatnog građevinskog zemljišta, ako investitor nakon sklapanja ugovora, izgradi gospodarski objekt u manje od 24 mjeseca.

-Ove godine ulažemo 7 milijuna kuna u poticanje razvoja poduzetništva, što je gotovo 30 puta veći iznos od skromnih 237.378 kuna iz 2016. Svi natječaji i programi poticaja javno su dostupni na mrežnim stranicama Grada – ističe gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Kroz osam različitih mjera Osječani izdvajaju 2,5 milijuna za jačanje konkurentnosti i podupiranje poduzetnika početnika, a 4,5 milijuna osigurali su za novo zapošljavanje. Potpore za poticanje zapošljavanja namijenili su mikro, malim i srednjim poduzećima – isključivo trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama – tvrtkama koje su u cijelosti u privatnom vlasništvu sa sjedištem, odnosno prebivalištem na području grada. Sufinancira se 50 posto ukupnog troška poslodavca, tzv. bruto II - najviše do 100.000 kuna tijekom 12 mjeseci za svaku novozaposlenu osobu.

Na koncu, studija Svjetske banke Doing Business u EU 2018 smjestila je Osijek na drugo mjesto po lakoći poslovanja u Republici Hrvatskoj jer je najuspješniji u uknjižbi prava vlasništva i rješavanju trgovačkih sporova.