GLAS GUBITNIKA

'Podršku HDZ-a u Istri neće dobiti nitko'

20.05.2013 u 18:06

Bionic
Reading

U Istarskoj županiji na birališta je izašlo 45,33 posto birača. Na biralištima za grad Pulu, odaziv je bio čak i manji – svega 37,20 posto pa je pitanje da li će birači biti motiviraniji za glasovanje u drugom izbornom krugu kada se odlučuje o županu i gradonačelnicima u pet gradova. Što misle o (ne)odazivu birača te hoće li ih pozvati da glasaju za Flegu ili Kajina, upitali smo ostalih četvero kandidata za istarskog župana

'Slab odaziv birača potvrda je da nisu zadovoljni politikom koja se vodi u Istri. To nije dobro, jer trebali su izaći na izbore i izjasniti se što misle', kaže predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce.

Smatra da su građani razočarani politikom i na nacionalnom nivou, što oslikava odziv birača na ovim lokalnim izborima.

Kao jedan od šest kandidata za istarskog župana, predsjednik HDZ-a u Istarskoj županiji veli kako HDZ neće pozvati svoje birače da u drugom krugu glasaju za jednog od dva kandidata za župana.

'O tome još treba razgovarati na tijelima stranke, no stav je daistarski HDZ neće sugerirati biračima za koga da glasaju. Podršku HDZ-a neće dobiti nitko. Neka svatko glasa po svojoj savjesti', veli Roce.

Dakle, niti Valter Flego kao kandidat IDS-ove koalicije, niti Damir Kajin kao kandidat stranaka okupljenih oko SDP-a, ne mogu baš računati na glasove HDZ-ovih birača u drugom krugu. Radi demokratičnosti, dodajmo i kako nam je predsjednik istarskog HDZ-a napomenuo 'da je osobno razočaran u Tportal koji ne podržava demokraciju, jer je otvoreno stao kontra referenduma građanske inicijative U ime obitelji''.

'Razlog slabom izlasku birača na birališta, u svakom slučaju je nepovjerenje ljudi u politički sustav. Ljudima je politika takva kakva je nešto što ih odbija. Ostali su doma, a od onih koji su izašli, glasali su mahom za etablirane stranke', kazao je Bruno Nefat, koji je bio Ladonjin kandidat za župana.

Smatra da je tako, naposljetku, stvorena mogućnost samo dvije opcije. Upitali smo Nefata, za koju opciju, odnosno kojeg kandidata za župana, bi u drugom krugu mogli podržavati u Ladonji.

'O tome ne mogu govoriti jer se stranka mora dogovoriti. Osobno, kao kandidat za župana, podržavam bilo kakvu opciju koja donosi promjene', veli Nefat.

'S obzirom da nismo ni s kim koalirali, niti sada nećemo podržati niti jednog kandidata. To se odnosi kako na kandidate za načelnike, gradonačelnike, tako i kandidate za župana', odgovara na isto pitanje kandidat za župana Hrvatskih laburista – stranke rada dr. sc. Ticijan Peruško.

'Spremni smo ići u post-izborne koalicije s lijevo orijentiranim partnerima i ukoliko naiđemo na susretljivost u pogledu našeg programa Za Istru koja radi', dodaje Peruško, uz napomenu kako ih ne zanimaju fotelje, nego samo razgovori o programima.

U pogledu neodziva birača, veli kako nema znanstveno objašnjenje, a s druge strane kao znanstvenik ne bi ni špekulirao o razlozima ne izlaska istarskih građana na ove lokalne izbore.

U HSP-u Ante Starčević, umjesto kandidatkinje za županicu Ane Kolić Marković na pitanje je odgovorio tajnik županijskog vijeća stranke Dario Balde ustvrdivši da su oba kandidatakoji se u drugom krugu natječu za istarskog župana 'iz iste stranke i pripadaju istoj strukturi političara' te će HSP AS prepustiti biračima na savjest za koga će glasati.