DOBRI PARTNERI U EU

Podrška Rumunjske je neupitna

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.09.2011 14:41
  • Objavljeno 27.09.2011 u 13:51
HRVATSKA EUROPSKA UNIJA DOBRA

HRVATSKA EUROPSKA UNIJA DOBRA

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Rumunjska će biti među prvim zemljama koje će ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om, izjavio je u utorak u Zagrebu rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Baconschi na sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, a priopćio je Ured predsjednika Sabora

'Uvjeren sam da će Rumunjska biti među prvim zemljama koje će ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Rumunjski parlament ima dobra iskustva u usuglašavanju međunarodnih odnosa i spremni smo podijeliti svoje iskustvo s Hrvatskom, koju već sada smatramo članicom i partnerom za rješavanje određenih pitanja od zajedničkog interesa unutar Unije', rekao je Baconschi,, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Hrvatska je dovršetkom pregovora te skorim potpisivanjem pristupnog ugovora s Europskom unijom ostvarila velik uspjeh, a sada ima povijesnu zadaću da održi trend proširenja Europske unije u regiji, istaknuo je.

Bebić je ocijenio da je stabilan i dobar politički dijalog Hrvatske i Rumunjske temelj za jačanje trgovinske razmjene i uzajamnih investicija i dodao je da turizam i Podunavska strategija otvaraju brojne mogućnosti suradnje.

Ukupna robna razmjena između dvije zemlje u 2010. godini iznosila je 181,5 milijuna eura, pri čemu je uvoz iz Rumunjske iznosio 120 milijuna eura, dok je hrvatski izvoz u Rumunjsku iznosio 61,5 milijuna eura. Prema službenim podacima, Hrvatsku je 2010. godine posjetilo oko 60.000 rumunjskih turista.

Dobrim bilateralnim odnosima pridonosi i uzajamno poštivanje nacionalnih manjina, istaknuo je Bebić, izrazivši nadu kako će obje zemlje nastaviti provoditi politiku poštivanja prava nacionalnih manjina na visokoj razini.

Procjenjuje se da u Rumunjskoj živi oko 7.000 pripadnika hrvatske nacionalne manjine, koja od 2000. godine ima svog zastupnika u Zastupničkom domu rumunjskog parlamenta. U Rumunjskoj postoji sedam hrvatskih vrtića, osnovnih osnovnih škola i jedna gimnazija, koje polazi oko 600 djece i učenika.

Rumunjska, u čijem je parlamentu zastupljeno 18 etničkih manjina, u Europi može poslužiti kao primjer zaštite prava nacionalnih manjina i nadam se da će Hrvatska biti velikodušna te nastaviti aktivnosti na području zaštite i očuvanja istrorumunjskog jezika u Istri, zaključio je Baconschi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi