POTPREDSJEDNIK VLADE SRBIJE

'Podijeliti Kosovo između Srbije i Albanije!'

01.06.2011 u 11:06

Bionic
Reading

Kosovo treba podijeliti između Srbije i Albanije, izjavio je zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić za tjednik NIN, prenosi B92

'Pokušali smo ratom braniti Kosovo, nismo uspjeli. I zato govorim o razgraničenju, dok ne bude kasno. A to znači korekciju granica između dvije susjedne države – Srbije i Albanije', rekao je Dačić.

Dačić smatra da je Srbija napravila grešku jer o Kosovu nije razgovarala s Albanijom, kao i da je razgraničenje između Srbije i Albanije 'jedina realna opcija'.

'Srbija nije ni trebala priznati nikog drugog kao pregovarača s druge strane osim Albanije. Zar smo mi stvarno naivni da mislimo da će Kosovo opstati kao neovisna, samostalna država?' upitao je Dačić, a prenosi B92.

On je iznio pretpostavku da će se Kosovo priključiti Albaniji, kao što bi se Republika Srpska priključila Srbiji.

'Čekajte, ako sutra Republika Srpska na referendumu donese odluku o odvajanju, što će ona biti? Nezavisna država ili će donijeti odluku o priključenju i zajedničkom životu sa Srbijom?' upitao je Dačić i ocijenio da je to normalno, zato što je to isti narod.

'Pa što sad, u Prištini i Tirani žive različiti Albanci? Oni sada nama pričaju o multietničkom Kosovu?! Našem narodu ne trebaju bajke o multietničkom životu', istakao je Dačić.

Upitan zašto misli da je lakše podijeliti Kosovo između Albanije i Srbije nego između Srbije i kosovskih vlasti, Dačić kaže da su Albanci na Kosovu nacionalna manjina Albanije.

'Sad netko kaže da su to ideje 19. stoljeća. Možda jesu, ali su to ideje koje su primijenili Slovenci i Hrvati, pa i Crnogorci, na kraju krajeva', istaknuo je on.