SRBIJA IM SUDI

Podignuta optužnica za ratni zločin u Belom Manastiru

24.06.2010 u 13:51

Bionic
Reading

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika nekadašnjeg SUP-a Beli Manastir za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u hrvatskoj općini Belom Manastiru u drugoj polovici 1991. godine, priopćeno je u četvrtak iz tog tužiteljstva

Srbijanski državljani Zoran Vukšić, Slobodan Strigić, Branko Hrnjak i Velimir Bertić, ondašnji pripadnici postrojbe za posebne namjene iz sastava policijskih oružanih grupacija tzv. SAO istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem optuženi su za ubojstvo najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti.

Oni se također terete za protuzakonita zatvaranja, povredu tjelesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovječna postupanja prema civilima, navodi se u priopćenju.

Tužiteljstvo je 24. prosinca 2009. podnijelo zahtjev za provođenje istrage istražnom sucu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu protiv četvorice osumnjičenih, kada ih je, na temelju naloga Tužilaštva, priveo MUP Republike Srbije.

Srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine je, kako se dodaje, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 2008. ustupilo ovaj kazneni predmet Županijskog suda u Osijeku, na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida zaključenog u listopadu 2006. godine.