AFERA KAMIONI

Podignuta optužnica protiv Rončevića i Bačića

28.10.2009 u 15:17

Bionic
Reading

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Berislava Rončevića, bivšeg ministra obrane RH, te protiv Ive Bačića, bivšeg pomoćnika ministra obrane RH, zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti

Trebalo je reagirati brže

 

 

Mislim da je to logična posljedica događaja iz 2004. Za nadat se jedino ostaje da će Državno odvjetništvo u nekim sličnim slučajevima, kad su ministri u pitanju, reagirati brže, prosuditi i donijeti odluke hoće li ići u optuženje nekoga ili će reći da nema dovoljno dokaza', kazao SDP-ovac Nenad Stazić

Mesićev politički pritisak

Krunoslav Markovinović
(HDZ) kaže da bi rado pogledao sadržaj optužnice jer ako je riječ o papirima koje je pregledavalo saborsko povjerenstvo onda smatra da će se optužnica teško dokazati. Uz to smatra da je u cijeloj priči postojao politički pritisak predsjednika Mesića.

 

'Volio bih da istim žarom malo pokuša razjasniti što se dogodilo godinu dana prije toga za vrijeme koalicijske vlade kada je s nabavkom vatrogasnih cisterni na potpuno jednak način s ponoštenim natječajem.Nakon poništenog natječaja kupuju se najskuplja Mercedesova vozila, a isto se dogodilo s nagibnim vlakovima. Inače podržavam sve istrage, bez obzira o kome se radi', kazao je Markovinović.

Optužnica je na zagrebačkome Županijskom sudu podignuta nakon istrage te pošto je Hrvatski sabor sredinom listopada odobrio pokretanje kaznenog postupka protiv Rončevića koji je kao zastupnik zaštićen imunitetom.

Rončevića i Bačića tereti se da su iskoristili svoj položaj i prouzročili štetu velikih razmjera, to jest da su zloporabama položaja i ovlasti oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna

Naime, Bačić je krajem rujna 2004. potpisao odluku o osnutku povjerenstva za pripremu i provedbu postupka nabave 76 nebojnih motornih vozila nadmetanjem po pozivu, za što je iz državnog proračuna osigurano 34,8 milijuna kuna.

Na pozivni natječaj ponudu je dostavilo deset tvrtaka, a povjerenstvo je u listopadu 2004. utvrdilo kako sve ponude udovoljavaju traženim tehničkim i ostalim uvjetima. No, za nabavu 76 vozila bilo je potrebno osigurati 38,8 kuna, to jest četiri milijuna kuna više nego što je osigurano.

USKOK tvrdi da je Bačić sredinom prosinca te godine poništio postupak nabave zbog nedostatka novca te da je na Rončevićev zahtjev počeo pregovore sa zagrebačkom tvrtkom 'Eurokamion' d.o.o. iako ona nije dala najpovoljniju ponudu. Bačić je navodno toj tvrtki dao uputu za dostavu nove ponude, što je ona i učinila dostavivši ponudu za 43 vozila.

Pošto je ponuda primljena, Bačić je od službe za ugovaranje i nabavu zatražio da izradi nacrt ugovora o kupoprodaji s tvrtkom 'Eurokamioni' za 39 vozila znajući da ima novca upravo za toliko vozila. Nacrt ugovora najprije je dostavljen trvrki 'Eurokamioni' na usklađivanje, a zatim je Rončević 23. prosinca donio odluku o provedbi postupka nabave vozila. Ujedno je imenovao povjerenstvo za provedbu postupka izravne pogodbe s tvrtkom 'Eurokamioni, s Bačićem na čelu, za nabavu 44 kamiona s mogućnošću smanjenja planiranih količina ako ne bude dovoljno novca.

U toj odluci je, tvrdi USKOK, neistinito naveo da je tvrtka 'Eurokamioni' u poništenome pozivnom natječaju ponudila najbolje uvjete. Iako se povjerenstvo nije sastalo niti odlučivalo u spomenutom postupku nabave, Rončević je 28. prosinca u ime MORH-a sklopio ugovor o nabavi 39 kamiona 34,4 milijuna kuna. Svota je u cijelosti plaćena 20. siječnja 2005.

USKOK je utvrdio da je na kraju za kamione plaćeno 10,2 milijuna kuna više nego što je bila najniža cijena koju je ponudila zagrebačka tvrtka 'Man Importer'. USKOK tvrdi kako su upravo za spomenuti iznos dvojica bivših visokih dužnosnika u izvršnoj vlasti oštetila državni proračun.

Dosadašnja policijsko-uskočka istraga još nije odgovorila gdje je taj novac na kraju završio. Rončević je nakon najave o podizanju optužnice prije desetak dana izjavio da neće pobjeći iz Hrvatske i da će svoju nevinost braniti na sudu.