zloporaba položaja

Podignuta optužnica protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 30.12.2019 16:28
  • Objavljeno 30.12.2019 u 16:28
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić

Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garaplije. Optužnica se odnosi na kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti i pomaganje u izvršenju kaznenih djela

Nakon istrage, koju je Tužiteljstvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH, o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH, podignuta je optužnica protiv četiri osobe, koje se terete da su u suučesništvu počinile kaznena djela i to:

Optuženi Mektić Dragan i Agić Samir produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. KZ BiH, optuženi Golijanin Igor produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 2. KZ BiH i optuženi Garaplija Edin produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. a u svezi sa člankom 31 KZ BiH, javlja N1 BiH.

Navedene osobe, prema navodima optužnice, su zlouporabom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zlouporabe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u području vatrogastva, a koji je financiran od strane delegacije Europske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Optuženi se terete za zlouporabe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta - odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!