VLASNIK NOVOG LISTA

Podignuta optužnica protiv Alberta Faggiana

15.01.2015 u 17:44

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci nakon provedene istrage podignulo je pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv, neslužbeno se doznaje, Alberta Faggiana, vlasnika Novog lista i Glasa Istre, te još dvije osobe zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju

Albert Faggian pulski je poduzetnik koji putem svoje tvrtke Andre kontrolira ili ima u vlasništvu poduzeća Puljanka, Istra, Brionka i niz s njima povezanih tvrtki, ali i niz medija, od Glasa Istre i TV Istre do Radio Maestrala te Novog lista i Zadarskog lista. DORH je na službenim stranicama objavio samo godišta osoba protiv kojih je podignuta optužnica, međutim od ranije je poznato da je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo istragu protiv predsjednika Uprave Novog lista Gordana Kneževića te većinskog vlasnika i člana Uprave Alberta Faggiana, kao i bivšeg člana Uprave Slavena Žmaka zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i oštetili Novi list za više od 800 tisuća kuna.

DORH je priopćio da se okrivljenike tereti da su kao članovi uprave trgovačkog društva iz Rijeke oštetili tu tvrtku. Naime na sastanku Uprave Novog lista (unatoč tome što su znali da između trgovačkog društva iz Rijeke i trgovačkog društva iz Zadra postoji aneks ugovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji potpisan 2. svibnja 2011, kojim su dogovorene i utvrđene cijene za usluge koje društvo iz Rijeke obavlja za društvo iz Zadra) na traženje jednog člana uprave društva iz Rijeke (ujedno vlasnika trgovačkog društva iz Pule koje je stopostotni vlasnik društva iz Zadra) nakon sastavljanja novih kalkulacija cijena usluga (koje su osjetno snižene) potpisan je još jedan aneks ugovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji 1. ožujka 2013.

Temeljem tog potpisanog aneksa ugovora do 1. travnja 2014. za društvo iz Zadra pribavljena je imovinska korist u iznosu od najmanje 845.434,50 kuna dok je za navedeni iznos oštećeno društvo iz Rijeke, a okrivljenici su se kao članovi uprave bili dužni brinuti o imovinskim interesima tvrtke iz Rijeke.