NOVI OPTUŽENICI

Podignuta nova optužnica za pljačku Fine 2005.

21.07.2011 u 16:38

Bionic
Reading

Podignuta je nova optužnica za krvavu pljačku Finine poslovnice u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu u rujnu 2005., a njome se za ubojstvo dvojice zaštitara tereti razbojnička skupina predvođena odbjeglim Antom Rosom

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je 42-godišnjeg Rosu i još desetoricu za ubojstva zaštitara Stipe Mušana i Drage Renera iz koristoljublja, više oružanih pljačka poslovnica Fine i banaka u Zagrebu, krađa i dovođenja u opasnost života i imovine te prikrivanje protuzakonito dobivena novca.

Protiv desetorice okrivljenika predloženo je određivanje, to jest produljenje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja nedjela i posebno teških okolnosti, a u odnosu na odbjeglog Rosu, za kojeg se traži suđenje u odsutnosti, i zbog opasnosti od bijega, objavljeno je na internetskim stranicama državnog odvjetništva.

Prvooptuženog Rosu tereti se da je u ljeto 2005. isplanirao pljačku Fine koju je izveo 36-godišnji drugooptuženi Ivan Boršić uz pomoć trojice optuženika. Jednog od njih, Dubravka Žugelja, tereti se da je tom prilikom iz automatske puške ubio zaštitare. Iz Fine je tada opljačkano dva milijuna kuna, a torbu s oružjem i novcem skrio je i čuvao šestooptuženi D. B. (38).

Za zločin u Zvonimirovoj ulici već se sudilo Nenadu Filipoviću koji je, zajedno s još nekolicinom optuženika, oslobođen optužbe.

Policija je u siječnju ove godine uhitila Boršića i ostale novooptužene.

Osim za Finu, Boršić i još trojica se terete da su u siječnju 2004. opljačkali gotovo milijun kuna iz Finine zagrebačke poslovnice u Jablanskoj ulici.

Boršić je nadalje optužen da je isplanirao i pripremio pljačku nešto više od milijun kuna iz Finine poslovnice u zagrebačkoj Aveniji V. Holjevca koju su u kolovozu 2004. izvela trojica suoptuženika.

Državno odvjetništvo tvrdi i da je Boršić s još trojicom razbojnika u srpnju 2007. ispred poslovnice Erste banke u Hrgovićima opljačkao 2,8 milijuna kuna iz Finina oklopljenog kombija. Na teret mu se stavlja i da je dva mjeseca poslije isplanirao, pripremio i s još dvojicom razbojnika opljačkao gotovo 80 tisuća kuna iz poslovnice Erste banke u Ulici Alberta Fortisa.

Trojicu iz optužene skupine tereti se da su u svibnju ispred Privredne banke u Ulici H. Macanovića iz zasjede pokušali oduzeti novac zaštitarima koji su izlazili iz poslovnice banke.

Optuženi K.B. (40) tereti se da je od Boršića dobio dio plijena, oko 1,2 milijuna kuna, i uložio ih u gradnju svojih nekretnina u Puli, iako je znao da je riječ o opljačkanu novcu.