AFERA KAMIONI

Podignuta kaznena prijava protiv Rončevića i Bačića

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.07.2009 15:44
  • Objavljeno 31.07.2009 u 15:00
Berislav Rončević

Berislav Rončević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek/Cropix

Protiv saborskog zastupnika HDZ-a i bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića te njegova bivšeg pomoćnika u MORH-u Ive Bačića Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije MUP-a podignuo je danas kaznenu prijavu zbog sklapanja štetnog ugovora pri kupnji vojnih kamiona 2004.

U priopćenju Ravnateljstva policije, u kojem nije naveden identitet prijavljenih, navodi se da je taj ured podnio kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organizirani kriminalitet Državnog odvjetništva Republike Hrvatske protive dvije, bivše odgovorne osobe u Ministarstvu obrane RH.

Kaznena prijava podnesena je u vezi s nabavom neborbenih motornih vozila (kamiona) iz 2004. godine za potrebe Ministarstva obrane RH, stoji na kraju policijskog priopćenja u kojem se ne navodi sadržaj kaznene prijave.

Berislav Rončević ocijenio je danas da je riječ o  političkimotiviranom postupku, ali nije htio obrazložiti o kakvoj se se političkojmotivaciji radi. Naglašava da je apsolutno identičan postupak nabave rađen ikod kupnje vatrogasnih vozila. 'Potpuno isto, sve faze postupka, i jedne idruge, su jednake. Ono je sukladno zakonu, ovo se proglašava kriminalom', rekaoje Rončević, koji nije želio odgovoriti na pitanje novinara tko radi protivnjega i kakvoj se političkoj motivaciji radi.


Mediji nagađaju da se Rončevića i njegova bivšeg pomoćnika za financije Bačića tereti da su oštetili državni proračun za 10 milijuna kuna pri kupnji 39 vojnih kamiona 2004. Naime, početkom te godine MORH je raspisao natječaj za kupnju 76 vozila, za što je trebalo izdvojiti 39 milijuna kuna. Kako MORH nije imao osiguranu cijelu svotu, natječaj je poništen, no krajem te godine Rončević i Bačić izravnom su pogodbom za 34,5 milijuna kuna kupili 39 kamiona od tvrtke 'Eurokamioni'.

Policijska kaznena prijava rezultat je višemjesečne istrage MUP-a, USKOK-a, DORH-a, Vojno-sigurnosne agencije i Vojne policije. Rončević, koji je na čelu MORH-a bio od 2003. do početka 2008., prije je ocijenio kako je postupak protiv njega politički motiviran, no to nije objasnio.

Dvojica aktera kaznene prijave Rončević i Bačić iz MORH-a su u siječnju prošle godine prešli na dužnosti u MUP, koji je trebao istražiti nabavu kamiona u kojoj su sudjelovali. Rončević je imenovan ministrom unutarnjih poslova, a s te je dužnosti smijenjen u listopadu 2008., nakon ubojstva odvjetničke vježbenice Ivane Hodak.

Bačić je državni tajnik u MUP-u, a mediji nagađaju da će već danas biti suspendiran te da će DORH zatražiti ukidanje zastupničkog imuniteta Rončeviću, to jest odobrenje za pokretanje kaznenog postupka.

Na spornu nabavu kamiona prvi je još 2005. tijekom predizborne predsjedničke kampanje upozorio predsjednik države Stjepan Mesić. Mediji i oporba često su kupnju kamiona navodili kao primjer korupcije, a iz HDZ-a su odgovarali da je afera izmišljena. Sredinom veljače ove godine osnovano je i saborsko istražno povjerenstvo u kojem je HDZ-ova većina, bez oporbenih članova, zaključila da nije bilo nezakonitosti niti je riječ o korupciji te da je Rončević, koji od početka afere odbija sve optužbe, oklevetan, a javnost dezinformirana.

'Potvrđujemo da smo zaprimili kaznenu prijavu Policijskognacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminalitetaRavnateljstva policije MUP-a protiv bivšeg ministra obrane Rončevića injegova bivšeg pomoćnika Bačića',kazao glasnogovornikUSKOK-a Vuk Đuričić.

Saborska većina prihvatila je početkom srpnja izvješće tog povjerenstva na kojemu je Rončević tvrdio da su jedino kamioni IVECO odgovarali traženim uvjetima, to jest NATO-ovim standardima koje je postavio Glavni stožer te da se zbog toga izravno pregovaralo s njihovim zastupnikom 'Eurokamioni'. No, prema pisanju medija, u istrazi je stručnim vještačenjem utvrđeno da to nije istina te da su i kamioni drugog ponuđača (MAN) zadovoljavali traženim uvjetima.

Iako se o navodnim nezakonitostima počelo pričati još prije četiri godine, USKOK je policijsku istragu zatražio tek u prosincu prošle godine. Policija je ove godine u ožujku i travnju dostavila posebna izvješća, no kako nije utvrđena ničija konkretna kaznena odgovornost, USKOK je sredinom travnja zatražio nastavak istrage i mišljenja vještaka strojarske struke i knjigovodstvenog vještaka radi utvrđivanja tehničkih karakteristika i vrijednosti vozila.

Tijekom saborske rasprave o aferi kamioni otkrilo se i da Državni ured za reviziju 2005. DORH-u nije podnio cjelovito nego skraćeno izvješće o poslovanju MORH-a u 2004. u kojemu nije bilo nalaza o spornoj nabavi kamiona. Neki mediji nagađaju da je afera kamioni i inzistiranje na njezinu rasvjetljavanju razlog smjene bivšeg ravnatelja policije Vladimira Fabera u lipnju ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi