IZMEĐU KANADSKE I ČEŠKE

Podignuta hrvatska zastava ispred NATO-a

07.04.2009 u 10:05

Bionic
Reading

Ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu u utorak je, uz izvođenje "Lijepe naše", svečano podignuta hrvatska zastava u nazočnosti premijera Ive Sanadera, glavnog tajnika Saveza Jaapa de Hoopa Scheffera i veleposlanika zemalja članica.

Svečanim podizanjem zastava formalno je obilježeno primanje dviju novih članica Hrvatske i Albanije, koje su članicama NATO-a postale 1. travnja. Hrvatska zastava jedna je od 28 zastava zemalja članica koje se vijore ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

Zastave su poredane po engleskoj abecedi, tako da je hrvatska trobojnica peta po redu, iza kanadske i ispred češke. Himne je izveo orkestar NATO-ova zapovjedništva za Europu (SHAPE), a svečanost je uveličala i počasna postrojba SHAPE-a sastavljena od pripadnika svih zemalja članica.

Na svečanosti su govorili glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, doajen među veleposlanicima u Sjevernoatlantskom vijeću danski veleposlanik Per Poulsen-Hansen i premijeri Hrvatske i Albanije Ivo Sanader i Sali Berisha.

"Punopravno članstvo u NATO-u bio je strateški cilj Hrvatske od naše neovisnosti i današnje podizanje zastave jedno je od najvećih postignuća u hrvatskoj modernoj povijesti. Hrvatska zastava koja se vijori pred nama, predstavlja generacije Hrvata koje su željno očekivale dan kada će Hrvatska postati suverena država usidrena u euro-atlantske strukture mira i demokracije", istaknuo je u govoru Ivo Sanader, posebno zahvalivši hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za slobodu i neovisnost Hrvatske.

Premijer je dodao da se hrvatska zastava i prije stupanja u članstvo vijorila zajedno sa savezničkim u Afganistanu i da će tamo i dalje vijoriti kao simbol naše privrženosti uspjehu misije ISAF.

Sanader se u svom govoru zauzeo i za euro-atlantsku perspektivu za sve zemlje jugoistočne Europe, na temelju njihovih vlastitih zasluga i ispunjavanja potrebnih kriterija.

Hrvatski premijer rekao da se "veseli danu kada će Skoplje imati svoj dan proslave".

"Želim poslati poruku ohrabrenja našim prijateljima u Bosni i Hercegovini. Oni također imaju pravo na euro-atlantsku budućnost - budućnost u kojoj će se BiH, kao jedinstvena zemlja tri konstitutivna i ravnopravna naroda, prosperirati i razvijati se u miru i stabilnosti", rekao je.

Također je rekao i da Crna Gora može računati na hrvatsku potporu te da vrata NATO-a ostaju otvorena i za Srbiju.

"Prekretnica u povijesti našeg Saveza bila je kada su vaše dvije zemlje zauzele svoja mjesta za stolom Sjevernoatlantskog vijeća na našem summitu u Strasbourgu i Kehlu prije nekoliko dana. Veliko je zadovoljstvo za sve veleposlanike NATO-a i moje osobno, pozdraviti vas i članove vašeg izaslanstva", istaknuo je glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer obraćajući se premijerima dviju zemalja.

"Pristup Hrvatske i Albanije pokazuje da je ideja slobode neodoljiva. To je najjasniji pokazatelj da u današnjoj Europi zemljopis više nije sudbina", istaknuo je Scheffer.

Glavni tajnik NATO-a je istaknuo da je ulazak Hrvatske i Albanije u NATO od velike važnosti i za jugoistočnu Europu. "Godinama su pojedini dijelovi regije bili žrtvom rata i stradanja civila. Uslijed počinjenih zločina i etničkog čišćenja, općenito je bilo prihvaćeno da narodi te regije neće moći nikada više skladno živjeti. Danas je jučerašnji pesimizam ustupio mjesto optimizmu", rekao je Scheffer.

Albanski premijer Sali Berisha je istaknuo da je današnji dan najveći događaj u novijoj povijesti njegove zemlje.