koronavirus

Podaci iz 'Zarazne': Dob preminulih u dva tjedna pala s prosječnih 70 na 63 godine

24.10.2020 u 09:51

Bionic
Reading

Broj preminulih od covida-19 posljednjih dana dramatično raste - u samo pet dana preminulo je 50 osoba, a prosječna dob preminulih na intenzivnoj njezi zagrebačke Klinike za infektivne bolesti za čak je sedam godina niža nego prije dva tjedna, piše u subotu Jutarnji list

Prema konstataciji infektologa Vladimira Krajinovića iz Zavoda za intenzivnu medicinu Zarazne bolnice, koju je objavio tijekom rasprave s molekularnim biologom Gordanom Laucom na facebooku, dob preminulih u dva tjedna pala je s prosječnih 70 na 63 godine.

"Nisam stručnjak za covid-19, ali u intenzivnoj gdje radim s bolesnicima već skoro 8 mjeseci smrtnost je ista - oko 50 posto, a za one na respiratoru 60 posto. I to je tako konstantno bez promjene u odnosu na godišnje doba. Prosječna dob je do prije 2 tjedna bila 70 godina, a zadnja dva tjedna se smanjuje na 63 godine. Svi bolesnici imaju istu bolest, svi su kao preslikani. Koristimo dosta HFNC (nazalno davanje kisika), prije mehaničke ventilacije i remdesivir i nemamo nikakve razlike u ishodu liječenja.

  • +9
KB Dubrava, koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prije deset dana sam vidio podatke iz Ljubljane. Kao preslikani naši rezultati. Tumačenje smrtnosti i usporedbe pojedinih zemalja dosta su nezgodne i vrijeme će pokazati kako se stvari prikazuju i što je stvarno stanje. Ne bih se žurio sa zaključcima", napisao je u diskusiji o tezi dr. Lauca da je virus tijekom ljeta bilo puno lakše preboljeti te da se što više mladih trebalo zaraziti kako bi s imunitetom dočekali jesen.

Kako većina teških pacijenata završi upravo na intenzivnoj, njegov pogled na covid pacijente više je nego 'iz prve ruke', donosi Jutarnji list.