NEOČEKIVANO OTKRIĆE

Pod ruševinama WTC-a pronađen brod

16.07.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Pod ruševinama Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku radnici su otkrili brod koji je ondje najvjerojatnije zakopan u 18. stoljeću, javljaju američki mediji

Arheolozi vjeruju da je brod dug 9,8 m upotrijebljen kao materijal za nasipavanje kada se Manhattan širio u rijeku Hudson

Ostatke su u utorak pod debelim naslagama blata pronašli radnici na izgradnji novog Svjetskog trgovačkog centra, a voditeljica iskapanja, arheologinja Molly McDonaldnada se da će ga uspjeti izvaditi i konzervirati.

'Uglavnom ga čistimo rukama jer su dijelovi vrlo osjetljivi', rekla je McDonald. 'Primijetili smo zakrivljeno drvo, a potom i kostur broda. Posljednja dva dana radili smo na čišćenju i otkrili cijeli trup. To je vrhunac naših istraživačkih napora pod temeljima Svjetskog trgovačkog centra.'

Nekoliko metara od trupa tim je pronašao i veliko sidro, međutim još nije jasno je li ono pripadalo brodu.

Arheolozi iz tvrtke AKRF, koja je angažirana da dokumentira artefakte pronađene na mjestu urušenih nebodera Blizanaca, popisuju i snimaju drvene ostatke prije nego se oni počnu raspadati na zraku.

Brod je izgrađen 1700-ih, a u temelje Manhattana je položen oko 1810. Istraživači se nadaju da će detaljnija analiza otkriti gdje je i kada izgrađen.

Stručnjak za brodove, povjesničar Norman Brower, zaključio je na temelju ostataka životinja koje su se uvukle u drvenu konstrukciju da je brod vjerojatno plovio vodama oko Kariba. Njegova starost procijenit će se nakon što se drvo testira u laboratoriju procesom koji je poznat kao dendrokronologija – datiranje pomoću analize godova stabla.

'U blizini su pronađeni i tragovi ljudskog života, dijelovi cipela su posvuda', kaže McDonald.

Donji dio Manhattana proširivao se 1700-ih i 1800-ih nasipavanjem zemlje. Pronađeni brod vjerojatno je potopljen kako bi postao temeljem nekog mola. Znanstvenici vjeruju da će pronaći i novčić koji se tradicionalno postavljao u kobilice za sreću.