sedam tisuća mjesta

Počinju prijave za jesenski upisni rok u srednje škole

20.08.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Počinju prijave za upis u srednje škole u jesenskom roku, danas u 12 sati, a državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak kaže kako je ostalo oko 7 tisuća upisnih mjesta, kao i proteklih godina

Prijave programa koji zahtijevaju dodatnu provjeru traju do 22. kolovoza do 23:59 sati, objavljeno je na internetskim stranicama Upisi u srednje škole https://upisi.hr

Kraj prijava obrazovnih programa je 25. kolovoza u 12 sati i nakon toga kandidati više neće moći prijavljivati programe niti mijenjati redoslijed prioriteta.

Početak prikaza rezultata na ljestvicama poretka za sve kandidate je od večeras u 21 sat. Ljestvice poretka postaju konačne 27. kolovoza, Dakle, učenici će 27. kolovoza vidjeti u koju su školu i u koji program ostvarili pravo upisa.

Detalje o prijavama obrazovnih programa mogu se pročitati na webu - Upisi u srednje škole https://upisi.hr

Ljetni upisi pokazali su trendove uglavnom slične onima iz prijašnjih godina, uz određene novine, rekao je za HTV državni tajnik Paljak. 

Napominje da ima i dobrih pomaka što se tiče trogodišnjih zanimanja, "očito se ponovno javlja interes za neka zanimanja koja su bila dosta deficitarna. Novi gospodarski trendovi, prije svega u građevini, rezultiraju povećanim interesom učenika za ta zanimanja. Novi kurikulumi su također donijeli osvježenje – tu mislim na CNC operatere, kuhare, prodavače. Uslužne djelatnosti su jako popularne, a pritisak na one najfrekventnije gimnazije je i dalje ostao, i one su ispunile svoje kvote", dodao je.

Što se tiče Hrvatske u cjelini, neupisanih učenika je sada ukupno 1100. Prema ovim podacima nitko ne bi trebao ostati neupisan, još je puno otvorenih programa, napomenuo je.