DO 1. SIJEČNJA 2012.

Počinje manifestacija 'Advent u Zagrebu'

03.12.2011 u 09:43

Bionic
Reading

U Zagrebu danas počinje ovogodišnja manifestacija 'Advent u Zagrebu' paljenjem božićnih i novogodišnjih ukrasnih svjećica i glazbeno-zabavnim programom u parku Zrinjevac, a programi u sklopu te manifestacije održavat će se do 1. siječnja iduće godine na više lokacija u središnjem dijelu Zagreba

Otvorenju manifestacije večer ranije prethodila je multimedijalna 3D Mapping ili virtualna projekcija na Muzeju Mimari u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) koja je, uz nekoliko tvrtki te Grad Zagreb, i organizator manifestacije 'Advent u Zagrebu'.

Cilj je te manifestacije, koja je ove godine sadržajima najbogatija, po riječima direktorice TZGZ-a Amelije Tomašević, građanima Zagreba te posjetiteljima iz svijeta i Hrvatske pružiti dobru atmosferu i približiti duh Božića.

Očekuje i da će to u Zagreb u prosincu dovesti više turista nego lani, a prema prvim najavama doći će dosta grupa iz Austrije, Italije i Španjolske.

Tradicionalno će se u sklopu 'Adventa u Zagrebu' održavati ulični Božićni sajam oko Trga bana Jelačića, a posebne programe imat će i Britanski i Kvaternikov trg te Gradec, Grič i Tkalčićeva ulica, kao i Meštrovićev paviljon ('džamija') na Trgu žrtava fašizma.

Ipak, najviše događanja bit će na Zrinjevcu, gdje će se povodom toga svakodnevno u Glazbenom paviljonu održavati zabavni program, koncerti i slično, a cijelu manifestaciju prati i svojevrsno natjecanje 'Božićna priča - Najljepša božićna ulica'.

U sklopu tog natjecanja, koje je počelo 2009., domaće i međunarodne tvrtke 'natječu' se u maštovitom i privlačnom osvjetljavanju gradskih ulica i kulturnih ustanova grada, kako bi građanima i posjetiteljima pružili nezaboravan doživljaj Božića, a ujedno se time štede i sredstva gradskog proračuna namijenjena blagdanskom ukrašavanju grada.

Manifestacija 'Advent u Zagrebu' završava dočekom Nove godine na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, uz nastup sastava New Gypsies (bivši Gypsi Kings).