JEDNO CJEPIVO ZA SVE

Počinje cijepljenje protiv gripe, svinjske i obične

02.11.2010 u 14:55

Bionic
Reading

Sredinom studenoga trebalo bi početi cijepljenje protiv gripe, a ove je godine osigurano 650.000 doza cjepiva koje će uskoro biti distribuirano diljem Hrvatske, doznaje se u Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo (HZJZ)

Epidemiolozi očekuju uobičajenu sezonu gripe pa je cjepivo, kao i obično, ponajprije namijenjeno kroničnim bolesnicima s povećanim rizikom od razvoja komplikacija, osobama starijima od 65 godina i zdravstvenim djelatnicima.

Ovogodišnje je cjepivo, ističu u HZJZ-u, jednako onima iz proteklih godina te se nikako ne radi o pandemijskome cjepivu (protiv svinjske gripe). Cjepivo sadržava antigene virusa A H3N2 i B virusa te dijelove virusa A H1N1, koji je izazvao pandemiju tzv. svinjske gripe prošle godine, jer se očekuje da će upravo taj virus prevladavati i u ovoj sezoni.

Takva očekivanja epidemiolozi temelje na upravo završenoj sezoni gripe na Južnoj polutki, pa se očekuje da će jednaka kombinacija virusa ove zime uzrokovati gripu i na Sjevernoj polutki.

U HZJZ-u opovrgavaju navode da je ovogodišnje sezonsko cjepivo 'pomiješano cjepivo protiv svinjske gripe i protiv sezonske gripe' te objašnjavaju da se pandemijsko cjepivo razlikovalo jer je štitilo od samo jednog soja virusa gripe A (H1N1) i sadržavalo pojačivače imunološkog odgovora radi postizanja zadovoljavajućeg imunološkog odgovora uz manju količinu antigena.

Iako je pandemijsko cjepivo bilo, poručuju iz HZJZ-a, sasvim sigurno za primjenu i djelotvorno u sprječavanju pandemijske gripe, sezonsko je cjepivo posve drugo cjepivo te je isto kao ono kojim se građani svake godine cijepe prije sezone gripe.