'KORAK PO KORAK'

Početak nuklearne suradnje Irana i Rusije

17.08.2011 u 13:44

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov primio je u srijedu u Moskvi iranskog kolegu Alija Akbara Salehija s kojim će razgovarati o ruskom prijedlogu za obnovu pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu koji su zapeli u siječnju

'Imam dojam da smo suglasni glede potrebe jačanja povjerenja i rješavanja pitanja u svezi s iranskim nuklearnim programom', rekao je Lavrov na početku susreta.

Iranski ministar vanjskih poslova pozdravio je napore Lavrova na obnovi pregovora s velesilama iz skupine 5+1 (pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti: SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina plus Njemačka).

'Vaše izvrsne inicijative su korak naprijed i konstruktivno djelovanje', rekao je Salehi, ne ulazeći u potankosti.

Do susreta je došlo dan nakon bilateralnih pregovora u Teheranu nakon kojih se iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pozitivno očitovao o ruskom prijedlogu.

'Iranska Islamska Republika pozitivno ocjenjuje ruski prijedlog o pristupu korak po korak i spremna je iznijeti prijedloge za suradnju na tom polju', rekao je Ahmadinedžad u prigodi susreta s tajnikom ruskog vijeća za državnu sigurnost Nikolajem Patruševom.

Moskva želi dati poticaj obnovi pregovora o nuklearnom programu između Irana i svjetskih velesila, prekinutih u siječnju.

Rusija predlaže da svaka strana učini pozitivan korak kao odgovor na isti takav korak druge strane, polazeći od točaka koje je najlakše riješiti.

Po toj zamisli, svjetske velesile trebaju odgovoriti na pozitivan korak Teherana i ublažiti gospodarske sankcije koje mu je uvela međunarodna zajednica.

Ruski diplomatski izvor, kako u srijedu prenosi dnevnik Kommersant, rekao je da su 'prijedlozi' Lavrova 'dobili potporu' drugih velesila.

Po tome izvoru, američki čelnici neslužbeno smatraju da prijedlog Lavrova 'nema velikih izgleda za uspjeh' i prednost daju jačanju pritiska na iranski režim uvođenjem oštrijih sankcija.