POVOD ZA OPTIMIZAM

Početak kraja omikrona? U Južnoj Africi pada broj zaraženih, ukinut policijski sat

31.12.2021 u 09:18

Bionic
Reading

Dok se države širom svijeta bore s rekordnim brojkama novozaraženih, Južna Afrika, država koja je prva prijavila omikron, upravo je ukinula policijski sat. Tamošnji dužnosnici kažu da je vrh četvrtog vala prošao. Vlada je priopćila da je omikron, iako visoko zararan, prouzročio manji broj hospitalizacija od prethodnih varijanti koronavirusa. Broj smrtnih slučajeva marginalno je porastao

Južna Afrika u studenom je prijavila otkriće omikrona, a ta varijanta koronavirusa brzo se proširila cijelim svijetom. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na tsunami infekcija u kombinaciji delta i omikron varijante, te na preopterećenje zdravstvenih sustava.

Nakon izvanredne sjednice vladinog kabineta, priopćeno je da brojevi novozaraženih i hospitalizacija padaju u cijeloj Južnoj Africi. U tjednu 25. prosinca bilo je 89.781 potvrđenih infekcija, a tjedan prije 127.753, prenosi BBC. Odlučeno je da se ukinu ograničenja kretanja od ponoći do 4 sata ujutro, a u trgovinama se opet može prodavati alkohol i nakon 23 sata.

Policijski sat u različitim verzijama bio je na snazi još od proglašenja izvanrednog stanja u ožujku 2020. Južna Afrika još uvijek ima 'ograničene kapacitete za prijem pacijenata čak i na rutinske zdravstvene preglede', poručili su dužnosnici.

  • +11
Putovanje u vrijeme Covida Izvor: EPA / Autor: PHILIPP GUELLAND

Građani se i dalje pozivaju na cijepljenje i poštivanje epidemioloških mjera, uključujući obavezno nošenje maske. Okupljanja su ograničena na 1000 ljudi u zatvorenim i 2000 na otvorenim prostorima, kao i 50-postotna popunjenost u dvoranama.

Južna Afrika registrirala je gotovo 3,5 milijuna slučajeva covida-19 i više od 90.000 smrtnih slučajeva za vrijeme pandemije.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ