DIPLOMATSKA INICIJATIVA

Biden i Putin završili telefonski razgovor, glavna tema Ukrajina

30.12.2021 u 23:17

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega po dužnosti Vladimir Putin telefonski su u četvrtak razgovarali gotovo sat vremena, a rastuće napetosti oko Ukrajine bile su pozadina za drugi takav razgovor dvojice čelnika ovog mjeseca

Poziv, održan na inicijativu Vladimira Putina, trajao je pedeset minuta, izvijestili su američki dužnosnici.

I Bijela kuća i Kremlj trebali bi kasnije objaviti priopćenje o razgovoru.

Moskva je zabrinula Zapad zbog gomilanja snaga na ukrajinskoj granici posljednja dva mjeseca.

Rusija negira da planira napasti Ukrajinu i naglašava da su njezine snage tamo radi vježbi i da ima pravo slobodno i nesmetano razmještati trupe na svojem vlastitom teritoriju.

Očekivalo se da će Biden i Putin uz Ukrajinu razgovarati o čitavom nizu tema, među kojima i o pregovorima s Iranom oko njegovog nuklearnog programa.

Rusija, zabrinuta jer tvrdi da Zapad naoružava Ukrajinu, rekla je ranije da želi pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok i da oružje neće biti slano u Ukrajinu ili bilo koju drugu susjednu zemlju.

Razgovor Bidena i Putina održan je uoči sastanka ruskih i američkih dužnosnika u Ženevi 10. siječnja. Nakon tog susreta, predviđen je i onaj NATO-Rusija 12. siječnja, kao i šira konferencija koja će 13. siječnja uključiti Moskvu, Washington i neke europske zemlje.

Nekoliko sati prije razgovora, Putin je Bidenu u čestitci poručio da je "uvjeren" da mogu surađivati na temelju "međusobnog poštivanja i uzimajući u obzir nacionalne interese onog drugog".

Dan ranije, američki je dužnosnik rekao za agenciju France presse da će Biden ponuditi ruskom kolegi "diplomatski put" ali da je i dalje jako zabrinut zbog gomilanja ruskih snaga na granici.

Prije manje od mjesec dana ukrajinski je ministar obrane rekao parlamentu, citirajući izvješća obavještajnih službi, da je Rusija razmjestila više od 94.000 vojnika blizu granice i da se možda sprema za veliku vojnu ofenzivu krajem siječnja.

Washington je konzultirao europske čelnike uoči razgovora Bidena i Putina kako bi se koordinirao zajednički odgovor na pitanje Ukrajine, stoji u priopćenju iz Bijele kuće.

Iako Ukrajina nije članica NATO-a, ima bliske veze sa Savezom.

Rusija je rekla da želi pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok i da oružje neće biti slano u Ukrajinu ili bilo koju drugu susjednu zemlju.

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda nedavno je opisao stanje kao vjerojatno "najopasnije u posljednjih 30 godina".

Ruski dužnosnici trebaju se sastati s američkim u Ženevi 10. siječnja.

Upitan ranije ovog tjedna hoće li se tada susresti s Putinom, Biden je odgovorio "Vidjet ćemo", ali ne očekuje se da će sudjelovati na razgovorima u Ženevi.

Nakon tog susreta, predviđen je i onaj NATO-Rusija 12. siječnja, kao i šira konferencija koja će 13. siječnja uključiti Moskvu, Washington i neke europske zemlje.