Halo moskva

Umjesto licem u lice, rade telefoni: Biden i Putin će razgovarati u četvrtak

29.12.2021 u 20:28

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden i ruski Vladimir Putin razgovarat će telefonski u četvrtak "o raznim temama, među kojima budućim diplomatskim kontaktima", najavila je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće za sigurnosna pitanja.

Telefonski razgovor dvojice predsjednika odvijat će se dva tjedna prije pregovora dviju zemalja 10. siječnja u Ženevi o sporazumima o kontroli nuklearnog naoružanja i stanju na rusko-ukrajinskoj granici gdje Zapad optužuje Moskvu da gomila postrojbe prije mogućeg napada.

Bidenova administracija se i dalje "savjetuje s europskim saveznicima i partnerima u vezi vojnog okupljanja Rusije na granici s Ukrajinom", precizirala je u priopćenju glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Emily Horne.

"Za sutra kasno navečer, po moskovskom vremenu zakazan je telefonski razgovor između Putina i američkog predsjednika", potvrdio je glasnogovornik Kremlja, Dmitri Peskov, prenose ruske novinske agencije, bez dodatnih pojedinosti. 

To će biti drugi telefonski razgovor dvojice čelnika u manje od mjesec dana. Početkom prosinca Joe Biden je zaprijetio Vladimiru Putine sankcijama "kakve još nije vidio u slučaju da napadne Ukrajinu".

Moskva, koja tvrdi da samo reagira na neprijateljstvo Zapada, nedavno je predstavila dva nacrta sporazuma kojima je cilj spriječiti svako širenje NATO-a, posebice na Ukrajinu, i okončati zapadne vojne aktivnosti blizu ruskih granica.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je već nagovijestio da će razgovori biti oštri kada je isključio bilo kakav "ustupak", a Sjedinjene Države su ranije upozorile da su neki ruski zahtjevi "neprihvatljivi".