RASTE NAPETOST

Počeo obračun Kosor - Milanović

26.10.2010 u 11:33

Bionic
Reading

Ususret sutrašnjem izglasavanju (ne)povjerenja Vladi Jadranke Kosor porasla je napetost i rasplamsava se sukob na relaciji Iblerov trg - Banski dvori. Uime 'kukuriku koalicije' Zoran Milanović odaslao je premijerki košaricu kao odgovor na njezin poziv na sastanak o EU, a Banski dvori odgovaraju da Milanović 'niti što zna niti što vidi'

SDP, HNS i HNS odbili su poziv Jadranke Kosor na sastanak sazvan za četvrtak, koji se trebao održati na temu završetka pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović uime, kako je napisao, Kastavske skupine, premijerku je obavijestio da oni neće doći na sastanak koji je sazvala, optuživši je da ga saziva 's marketinškim, a ne državničkim motivom'. Zamjerio joj je i što u pozivu ne navodi 'format sastanka', uz napomenu da je takva praksa bila karakteristična za njezinog prethodnika Ivu Sanadera.

Na ovaj Milanovićev potez Banski dvori odgovaraju porukom da će se sastanak o aktivnostima na završetku pretpristupnih pregovora s EU svakako održati u četvrtak, bez obzira na 'kukuriku koaliciju'.

'Hrvatska mora završiti pregovore s Europskom unijom, a da se Milanović tome opire, jasno je svima. Ovo što radi samo pokazuje da on niti što zna niti što vidi', poručuju iz ureda premijerke Kosor. 

U pisanoj odbijenici, koju je Milanović odaslao, premijerku Kosor podsjeća se da se u srijedu glasa o (ne)povjerenju njezinoj Vladi, i to na inicijativu njegove Kastavske skupine, kako predsjednik SDP-a voli nazivati tzv. 'kukuriku koaliciju'.

Kukuriku koalicija želi da Kosor primi samo njih

Pismo je Zoran Milanović zaključio porukom da su oni u koaliciji 'odgovorni političari, s brojnim europskim stranačkim i državničkim vezama', koji od nje očekuju 'ozbiljnije pripremljen sastanak' na temu konačnog završetka pregovora RH s EU.

Tko je pozvan?

Osim predstavnika 'kukuriku' koalicije premijerka Jadranka Kosor pozvala je na sastanak o završetku pregovora s EU predstavnike svih parlamentarnih stranaka i zastupnike manjina.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, HNS-ova Vesna Pusić potvrdila nam je da, pod postojećim uvjetima, neće doći na sastanak s Kosor sazvan za četvrtak. Na naše pitanje pod kojim uvjetima bi se odazvala sastanku odgovara da bi predstavnici kukuriku koalicije došli kad bi premijerka Kosor sazvala operativni sastanak i na njega pozvala samo predstavnike SDP-a, HNS-a i IDS-a.

'Već smo imali ovakve situacije koje služe samo za javnu promociju i na to ne pristajemo, ali bismo se rado odazvali operativnom sastanku o završetku pristupnih pregovora na kojem bi se točno znalo što će tko raditi' - naglasila je Pusić i dodala kako treba pričekati četvrtak da bi se vidjelo hoće li se sastanak uopće održati i hoće li Kosor promijeniti uvjete pod kojima je pozvala šefove Kastavske skupine i tko će na kraju na sastanak o završetku pregovora Hrvatske s EU i doći.