'osmnaest ponosnih godina'

Počeo 18. Zagreb pride, pogledajte koji su se političari pridružili povorci ponosa i što šef SDP-a misli o posvajanju

08.06.2019 u 16:08

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća sudionika 18. Povorke ponosa pod sloganom "Osamnaest ponosnih godina", okupilo se u subotu popodne kod zagrebačkog Muzeja Mimara, na Rooseveltovom trgu, odakle su sa zastavama duginih boja, transparentima i zviždaljkama krenuli prema parku Ribnjak, gdje će se održati popratni program i koncert

"Poruka ove punoljetne Povorke ponosa je da da smo tu, da ovo nije samo 'faza', dio smo hrvatskog društva, ne idemo nigdje i želimo punu ravnopravnost", rekla je programska koordinatorica Zagreb Pride Doria Jukić.

>>> Ovdje pogledajte kojim će se zagrebačkim ulicama kretati Povorka ponosa

Ono što se promijenilo, kada se usporedi 2002. godina kada su organizirali prvu Povorku ponosa, istaknula je, razina je nasilja i diskriminacije. Godinama kasnije, ocijenila je, vidljiva je brojnija i snažnija podrška, ali Jukić ističe da je njihova svakodnevnica i dalje ispunjena diskriminacijom, nasiljem, homofobijom, transfobijom i bifobijom te da je vidljiva na radnim mjestima, ulicama, u školama i ustanovima.

"Moramo poslati poruku da ne pristajemo da naša svakodnevnica bude ispunjena nasiljem i tražimo nadležne institucije, Vladu, Sabor i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da jasno ustanu i kažu da nasilje nad LGBT osobama nije u redu", poručila je Jukić.

Organizatori su uoči kretanja povorke izrazili ponos što danas mladi odrastaju u društvu u kojem je upravo Povorka ponosa najdugovječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj te poručili da su mladi glasniji, hrabriji i vidljiviji u borbi za zauzimanjem novih ulica i sigurnih prostora za sve.

"Mi smo tu da im damo prostor i pokažemo da je nas koji se se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije", poručili su.

  • +34
Zagreb Pride Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Povorku je došla podržati i nekolicina političara, među kojima predsjednik SDP-a Davor Bernardić, članovi i članice Foruma žena i Foruma mladih SDP-a, Gordan Maras, Renato Petek, kao i osobe iz javnoga društvenog života.

“Za Hrvatsku je važno da se širi prostor osobne slobode i tolerancije i da se poštovanje ljudskih prava podigne na jednu veću razinu. Ova zemlja mora biti zemlja jednakih šansi za sve. Vrijednosti SDP-a su sloboda, jednakost, solidarnost i u njih čvrsto vjerujemo i naš zadatak je da ih u našoj zemlji ostvarimo. Svatko zaslužuje jednake šanse i jednaku mogućnost da izabere i zasnuje obitelj kakvu želi i to mu država mora omogućiti”, istaknuo je Bernardić te dodao kako smatra da se istospolnim parovima treba omogućiti udomljavanje, ali i posvojenje djece.

“Djeci koja čeznu za toplinom obiteljskog doma treba pružiti mogućnost usvajanja i od istospolnih parova. Mislim da je Hrvatska danas puno modernija nego prije 20 godina, dio smo tolerantne i otvorene Europe i moramo ići korak dalje i omogućiti, ne samo udomljavanje, nego i posvojenje djece istospolnim parovima. Došlo je vrijeme da napravimo taj korak.” istaknuo je Bernardić.

Dodao je i kako se SDP zadnjih 20 godina bori protiv svih oblika diskriminacije.

“Donijeli smo Zakon o životnom partnerstvu što je bio veliki pomak. Kao građanin ove zemlje bih volio da Hrvatska bude još slobodnija, otvorenija i tolerantnija zemlja u kojoj svatko ima šansu zasnovati obitelj s kim hoće”, istaknuo je Bernardić.

Kazao je i da su vrijednosti socijaldemokracije univerzalne ljudske vrijednosti.

“One moraju biti standard, nešto što se ne dovodi u pitanje. Sloboda pojedinca da odlučuje o svom životu, sloboda žena da odlučuju o svom tijelu, sloboda istospolnih parova da odlučuju o svojoj obitelji se ne smije dovoditi u pitanje. Za to se borimo jer želimo biti normalna zemlja, kao i druge europske zemlje,” zaključio je Bernardić.

Okupljanje 18. Povorke ponosa je počelo u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare), a povorka će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima - Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom i Šoštarićevom ulicom do parka Ribnjaka, gdje će povorka završiti javnim skupom i koncertom grupe "Le Zbor".

Za vrijeme kretanja povorke, čiji se dolazak na Ribnjak očekuje oko 18 sati, za sav promet zatvorene su navedene ulice i trgovi, a na prilaznim pravcima je otežan. Tramvajski promet na trasi kretanja je obustavljen i preusmjeren te se odvija prema organizaciji ZET-a.