'osmanaest ponosnih godina'

Pogledajte kojim će se zagrebačkim ulicama u subotu kretati Povorka ponosa

05.06.2019 u 20:43

Bionic
Reading

Zagrebačkim ulicama ove će subote prodefilirati 18. godinu za redom Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2019 pod sloganom 'Osamnaest ponosnih godina'. Organizatori ističu kako je riječ o najdugovječnijem političkom prosvjedu za ljudska prava u Hrvatskoj

Zagrebačkim ulicama će ove subote, 8. lipnja, prodefilirati, istuču organizatori, najdugovječniji politički prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj, XVIII (osamnaesta), punoljetna Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2019. Ove godine održava se pod sloganom 'Osamnaest ponosnih godina'.

Okupljanje Povorke ponosa započet će u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Rooseveltovim trgom, Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom sve do Ribnjaka, Parka ponosa – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom grupe “Le Zbor”.

Borbu za stečenu slobodu i prostor koje imamo danas u Hrvatskoj hrabro smo i krvavo započele 2002. godine, kao što su i naše suborkinje ustale protiv ugnjetavanja u Stonewallu prije 50 godina, čime je započeo pokret za prava LGBTIQ osoba u SAD-u i svijetu. U ovih osamnaest ponosnih godina pokazali_e smo da stvarnost možemo mijenjati jedino zajedno, a da u društvu kakvo stvaramo ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude koji će prigrliti one koje se isključuje, mlati i ponižava, ističu u priopćenju organizatori Zagreb Pride-a 2019.

Povorka ponosa 2019.
Povorka ponosa 2019. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zagreb pride

Povodom 18 ponosnih godina poručuju kako: Ovo nije samo “faza”, tu smo, dio smo društva i ne idemo nigdje!

Povorka ponosa je prosvjedni marš kojim svakog lipnja već 18 godina, ističu u Zagreb Prideu, ukazujemo na to da su u Hrvatskoj tretirane i tretirani kao građanke i građani drugog reda.

'Prosvjedom u Povorci ponosa pozivamo na zajedničku borbu za jednakopravnost i puna građanska i ljudska prava svih potlačenih', poručili su organizatori Povorke ponosa.