u frankfurtu

Počelo suđenje neonacistu zbog ubojstva demokršćanskog političara Luebckea

16.06.2020 u 18:12

Bionic
Reading

U utorak je u Frankfurtu započelo suđenje neonacistu Stephanu Ernstu zbog ubojstva demokršćanskog političara Waltera Luebckea prije godinu dana a kao motiv se navodi mržnja prema strancima i izbjeglicama za koje se Luebcke javno zalagao

"Stephan Ernst je ubojstvo Waltera Luebckea pripremao dugo, najkasnije nakon islamističkih napada u Nizzi i događaja u Koelnu u novogodišnjoj noći 2015/2016 kada je stotine izbjeglica osumnjičeno za napastovanje prolaznika", rekao je državni odvjetnik Dieter Killmer prilikom otvaranja procesa.

Ernst je, kako je naglasio državni odvjetnik čitajući optužnicu, ubojstvom Waltera Luebckea "htio odaslati signal s najvećim mogućim učinkom".

Ernst je demokršćanskog političara pratio najkasnije od jednog okupljanja na jesen 2015. kada je Luebcke oštro uzvratio protivnicima izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel te im poručio da "napuste zemlju" čime je izazvao bijes desničarskih krugova.

Na optuženičkoj klupi se nalazi i Markus H. koji se sumnjiči da je prvooptuženom pribavio oružje kojim je počinjeno ubojstvo.

Prvooptuženom se u isto vrijeme vodi proces zbog ozljeđivanja iračkog izbjeglice.

Stephan Ernst je više puta bio osuđivan zbog kaznenih djela s ekstremno desnom pozadinom. 1989. je podmetnuo požar u podrum kuće u kojoj je živjela turska obitelj a stoji i iza bombaškog napada na prihvatilište za izbjeglice.

No posljednjih godina nije pokazivao znakove aktivnosti pa su ga vlasti prestale pratitig. Ernst je nakon uhićenja prvo priznao ciljano smaknuće Luebckea na terasi njegove kuće u blizini Kassela ali je nakon toga promijenio iskaz te sada tvrdi da je pištolj opalio tijekom svađe sa žrtvom.

Ubojstvo Luebckea prije nešto više od godinu dana je izazvalo šok u Njemačkoj i ponovno je skrenulo pozornost na postojanje terorističke opasnosti s krajnje desnog političkog spektra.