NAPETO U KOELNU

Nakon ubojstva demokršćanskog političara daljnje prijetnje krajnje desnice njemačkim političarima

20.06.2019 u 16:29

Bionic
Reading

Gradonačelnica Koelna Henriette Reker zaprimila je prijetnje smrću koje dolaze iz krajnje desne političke scene i povezane su s ubojstvom demokršćanskog političara Waltera Luebckea (Kršćansko-demokratska unija CDU) za čije se ubojstvo također sumnjiče pripadnici krajnje desnice, potvrdila je u četvrtak policija u Koelnu

Po informacijama dnevnika Bild i javnog servisa WDR, istragu je preuzeo Berlinski pokrajinski ured za borbu protiv kriminala. Po istom izvoru, prijetnje smrću je dobio i gradonačelnik grada Altena Andreas Hollstein (CDU).

I Reker i Hollstein su u prošlosti već bili žrtve političkog nasilja. Reker je 2015. napadnuta nožem i teže ozlijeđena dok je Hollstein 2017. također napadnut nožem pri čemu je pretrpio lakše ozlijede. Oboje su napadnuti zbog podrške izbjegličkoj politici Angele Merkel.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je u srijedu na otvorenju Protestantskih crkvenih dana u Dortmundu pozvao na zaštitu lokalnih političara koji obavljaju „srž političkog posla“ u Njemačkoj.

I početkom mjeseca ubijeni Luebcke je obnašao političku funkciju na pokrajinskoj razini. Prošlog vikenda je uhićen jedan 45-godišnji pripadnik krajnje desnice pod osnovanom sumnjom da je ubio demokršćanskog političara.

I Luebcke je zbog svoje podrške izbjegličkoj politici redovito dobivao prijetnje iz krajnje desnog političkog spektra.

Predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer indirektno je optužila desne populiste iz Alternative za Njemačku (AfD) za pogoršanje političkog ozračja u Njemačkoj.

"Slučaj Luebcke pokazuje do koje mjere radikalizacija izgovorenog na način na koji to prakticiraju odgovorni unutar AfD-a, spušta granice za nasilna djela što rezultira čistim nasiljem“, rekla je Kramp-Karrenbauer.

AfD je odbacio optužbe te poručio kako osuđuje svaki oblik nasilja bez obzira dolazi li s desnog ili lijevog radikalnog političkog spektra.

Oporbene stranke Zeleni i Ljevica su nakon ubojstva Luebckea i spoznaje da se najvjerojatnije radi o djelu s krajnje desnom pozadinom, osudili vlasti da preolako postupa prema pripadnicima ove scene.