OPET NAPETO

Kosovska policija uhitila dilere i policajce koji su im pomagali, srušila barikade u srpskim selima pa se povukla

28.05.2019 u 08:20

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapovjedio je u utorak stanje pune borbene pripravnosti vojnih postrojbi, nakon što su specijalci kosovske policije rano jutros ušle na sjever Kosova i uhitile najmanje pet osoba, objavila je Radiotelevizija Srbije. Kako javlja portal KosSev, kosovski specijalci su se oko 12 sati povukli sa sjevera Kosova

U obraćanju medijima nakon izvanredne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je uhićeno 23 pripadnika kosovske policije srpske i bošnjačke nacionalnosti te jedan ruski državljanin. 'U ovom trenutku događa se premlaćivanje Srba kod tehničke škole u Zubinom Potoku, upadi u kuće. Kada ne pronađu onoga koga su htjeli uhititi, sve po kući lome. Pucali su bojevom municijom preko glava lokalnih Srba', rekao je Vučić, koji je najavio da će poduzeti mjere kako bi zaštitio Srbe na sjeveru Kosova.

Akcija kosovske policije u okolici Zubin Potoka Izvor: EPA / Autor: STRINGER

B92 javlja kako su kosovski specijalci probili barikadu u selu Varage u općini Zubin Potok, koju su postavili lokalni Srbi, dok Blic javlja da je primijećen pokret jedinica policije i vojske Srbije prema sjeveru Kosova. Lokalni portal Kossev javlja kako je nekoliko mještana Zubinog Potoka ozlijeđeno, pretpostavlja se gumenim mecima, a policija je bacala i šok bombe.

Kosovska policija je potvrdila da je na sjeveru došlo do oružanog otpora i ranjavanja jednog pripadnika policije. Pored oružanog otpora u Severnoj Mitrovici, policija se susrela i s blokadom cesta, zbog čega je policija bila primorana ukloniti prepreke i privesti nekoliko građana, kaže se u priopćenju.

Vincenzo Grasso, glasnogovornik KFOR-a, potvrdio je kako se operacija odvija po nalogu tužiteljstva, no na cijelom Kosovu. 'Akcija nije usmjerena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal', rekao je.

Prištinski mediji javili su da je u četiri općine na sjeveru Kosova jutros uhićeno najmanje pet osoba zbog sumnji da sudjeluju u organiziranom kriminalu.

Prema informacijama srpskih medija, uhićeno je 13 osoba, dok kosovski mediji javljaju kako među uhićenima ima i Albanaca, i to pripadnika kosovske policije upletenih u trgovinu narkoticima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Klan Kosova

Operacija kosovske policije, kako navodi Kosovapress, počela je oko pet sati, a u općinama na sjeveru oglasile su se sirene.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU-a 'jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova s ciljem da zastraše i izazovu paniku'.

  • +6
Prosvjedi nakon sporazuma Srbija-Kosovo Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Akcija kosovske policije na sjeveru uslijedila je nepuna 24 sata nakon što je u Skupštini Srbije započela rasprava o Kosovu, u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoipolsatnom govoru poručio kako je došlo vrijeme izbora 'između slatkih laži i gorke istine' o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

Sjednica je prekinuta u ponedjeljak oko 22 sata, a nastavak je najavljen za danas u 10 sati.

Podsjetimo, ovakvi incidenti već su se događali u nekoliko navrata, a posljednji put eskalacija krize na Kosovu dogodila se u ožujku 2018., kad su šefa ureda srpske vlade za Kosovo Marka Đurića uhitili kosovski specijalci. Tada je Vučić najavio da 'razmišlja poslati vojsku na Kosovo', no to se nije dogodilo.