pranje novca

Počela Europolova kampanja 'Ne budi mula'

  • Autor: V. Ma./Hina
  • Zadnja izmjena 28.11.2017 18:37
  • Objavljeno 28.11.2017 u 18:37
pranje novca gospodarski kriminal

pranje novca gospodarski kriminal

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Hrvatska policija i ove godine, treću godinu zaredom, sudjeluje u kampanji 'Ne budi mula', koja se u organizaciji i koordinaciji Europola provodi u svim državama članicama, a odnosi se na osvještavanje i informiranje javnosti o pojavnim oblicima kaznenog djela pranja novca u kojima osobe (tzv. financijske mule) za određenu naknadu na svoje račune primaju protuzakonito stečeni novac

Novac je najčešće stečen kao posljedica kaznenog djela računalne prijevare, a nakon što je uplaćen na njihov račun, financijske ga mule prosljeđuju dalje na račune pod nadzorom organiziranih kriminalnih organizacija. Navedena kaznena djela, s određenim modifikacijama svake godine, česta su pojava i u Hrvatskoj, priopćeno je u utorak iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Osim operativnog djelovanja policije, kojim se kriminalističkim istraživanjima želi suzbiti takav način nezakonitog prijenosa novca, medijskom kampanjom želi se utjecati na građane koji možda i ne znaju da bi takvim postupcima počinili kazneno djelo.

Tijekom kampanje, koja će trajati od 27. studenog do 1. prosinca, javnost će promidžbenim materijalom (letci i videomaterijal), koji će se distribuirati preko medija, objavom na internetskim stranicama MUP-a i poslovnih banaka te preko društvenih mreža, biti upoznata s pojmom 'financijske mule', njegovim značenjem te načinom na koji se novac nezakonito prenosi.

U sklopu kampanje 29. studenoga održat će se i konferencija za novinare u Ravnateljstvu policije na kojoj će biti predstavljene aktivnosti policije provedene u operativnom tjednu prije kampanje.

Ministarstvu unutarnjih poslova u toj je kampanji partner Hrvatska udruga banaka, koja je u kampanji sudjelovala i proteklih godina, stoji u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!