UCJENE NA HRVATSKIM STUDIJIMA

Pobunjenim studentima prijete izbacivanjem

04.05.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Na plenumu studenata Hrvatskih studija sa 80 posto podrške izglasan je nastavak blokade nastave na toj visokoškolskoj instituciji. Uz minimalan broj protivnika studenti su izglasali i organizaciju referenduma na kojem će odlučivati o blokadi Hrvatskih studija u svrhu borbe za besplatno školovanje

Studenti Hrvatskih studija zbog želje da sudjeluju u prosvjedu protiv školarina izloženi su pritiscima Znanstveno-nastavnog vijeća te se nekima prijetilo da će biti izbačeni sa studija.

Profesor Lino Veljak, pročelnik Odsjeka filozofije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kada je čuo za pritiske najavio je da će se svaki student filozofije s Hrvatskih studija koji zbog sudjelovanja u studentskim prosvjedima bude izbačen s tog fakulteta moći pridružiti predavanjima na Filozofskom fakultetu.

Znanstveno-nastavno vijeće već danima pobunjenim studentima onemogućuje da prosvjeduju. Voditelj Hrvatskih studija Zvonimir Čuljak je, kako bi onemogućio studente da blokiraju fakultet, zgradu držao zaključanom. U ponedjeljak su predavanja nastavljena, a na ulazu u zgradu studenti su legitimirani. Pobunjeni studenti nisu smjeli ući. Iz tog razloga referendum, koji će započeti u utorak u ujutro i trajati tri dana, održat će se na otvorenom, ispred zgrade. Da bi rezultati bili legitimni mora se odazvati više od polovice registriranih studenata.

Većina profesora održala je predavanja, no neki su se solidarizirali s pobunjenim studentima i ostali u njihovom društvu izvan zgrade. Jedan od njih, Josip Jurčević, rekao je: 'Ako svi moji studenti ne mogu prisustvovati predavanju, ja ga neću održati. Nisam navikao raditi u zatvoru, ne želim niti danas. Slobodno me navedite imenom i prezimenom. Bio sam dragovoljac u ratu, čega da se danas bojim?'

Profesor Jurčević je dodao da su studenti u pravu čak i kada su u krivu, a da se u ovom slučaju u potpunosti slaže s iznesenim zahtjevom za besplatnim obrazovanjem.

Upravu Hrvatskih studija podržava Studentski zbor, fantomsko predstavničko tijelo studenata, do čijeg se mišljenja ne drži, s obzirom da je devedesetih godina prošlog stoljeća izgubilo ugled stavivši se pod utjecaj vladajućih političkih struktura.