vođa KLANA GARGANO

Pobjegao iz zatvora na plahtama pa pao na Korzici: Uhićen šef zloglasne 'pete mafije'

02.02.2024 u 18:24

Bionic
Reading

Zloglasni mafijaški boss koji je prošle godine pobjegao iz strogo čuvanog zatvora u Italiji uz pomoć plahti ponovno je uhićen u Francuskoj, izvijestile su vlasti obiju zemalja

Marco Raduano, kojega na Europolovom popisu najtraženijih kriminalaca vode kao opasnog kriminalca, uhićen je u Bastiji na francuskom otoku Korzici, priopćile su vlasti u petak.

40-godišnjak iz jadranskog primorskog grada Viestea uspio je u veljači 2023. pobjeći iz strogo osiguranog krila zatvora Nuora na Sardiniji, koristeći poznatu metodu vezivanja plahti i spuštanja niz zidove, što je izazvalo veliku neugodnost za talijanske vlasti.

Matteo Piantedosi, talijanski ministar unutarnjih poslova, također je izjavio da je Raduanov suradnik Gianluigi Troiano pritvoren u blizini Granade u Španjolskoj, što je opisao kao 'još jedan značajan udarac organiziranom kriminalu'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Immediato TV

Raduano je šef klana Gargano, koji djeluje unutar 'pete mafije, manje poznatog kriminalnog sindikata sa sjedištem u Foggiji, gradu u južnoj talijanskoj pokrajini Apuliji. Služio je 24-godišnju zatvorsku kaznu za različita kaznena djela, uključujući sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, trgovinu drogom i ilegalno posjedovanje oružja, izvijestio je Europol.

Europol je rekao da je on bio glavna osoba u skupini i nemilosrdni ubojica, odgovoran za izvršenje ubojstava, trgovinu drogom i iznudu.

Uz Cosa Nostru na Siciliji, ’Ndranghetu u Kalabriji, Camorru u Napulju i Sacra Corona Unita, istražitelji su posljednjih godina identificirali kriminalnu organizaciju sa sjedištem u Pugliji, koja je uglavnom djelovala ispod radara, kao petu mafiju.

  • +5
Privođenje mafijaša u Palermu 2019. Izvor: EPA / Autor: IGOR PETYX

Prema tužiteljima, riječ je o skupini koju karakterizira visok stupanj agresije i nasilja, poznatoj po tome da leševima hrani svinje kako ne bi ostavili trag, piše The Guardian.

Mafija u okolici Foggie pojavila se kasnih 1970-ih, kada je šef napuljske mafije i osnivač Nove organizirane Camorre, Raffaele Cutolo, odlučio proširiti svoj utjecaj na krijumčarenje cigareta na Balkanu.

Međutim, Cutolov plan je propao nakon unutarnje borbe iz koje je jedan klan izašao kao pobjednik i postupno se počeo infiltrirati u druga područja Apulije.

Vjeruje se da je mafija iz Foggije ubila više od 360 ljudi samo u području Gargana, a 80% tih ubojstava ostalo je neriješeno.