DRAMATIČNI TRENUCI

Pobjeđuju pristaše Brexita!

24.06.2016 u 06:49

Bionic
Reading

Velika Britanija izglasala je na referendumu u četvrtak napuštanje Europske unije, zaključili su svi britanski mediji nakon prebrojane velike većine biračkih listića. Po predviđanjiima nakon prebrojanih rezultata iz 339 od 382 izborne jednice, Brexit je dobio 52, a ostanak 48 posto glasova. Ovo je prvi put u povijesti da neka zemlja napušta Europsku uniju.

Čelnik eurofobne stranke UKIP-a Nigel Farage rekao je u petak da počinje "sanjati neovisno Ujedinjeno Kraljevstvo" dok pristaše izlaska iz EU-a vode s 51,7 posto nakon prebrojavanja glasova u 200 od 382 središta u zemlji.

"Sada se usuđujem sanjati zoru koja se rađa nad neovisnim Ujedinjenim Kraljevstvom", izjavio je predsjednik UKIP-a pred pristašama izlaska zemlje iz Europske unije okupljenim u jednoj zgradi u Londonu.

"Ako se predviđanja potvrde, bit će to pobjeda pravih ljudi, običnih ljudi", dodao je Farage, suosnivač UKIP-a (Stranka za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva) 1993. koja se od početka zalaže za Brexit

"Učinili smo to za čitavu Europu. Nadam se da će ova pobjeda srušiti ovaj neuspjeli projekt i odvesti nas u Europu suverenih država", dodao je.

"Odbacimo (europsku) zastavu, Bruxelles i sve što je propalo. Neka 23. lipnja bude naš dan neovisnosti", zaključio je pred oduševljenim mnoštvom.

Na azijskim su burzama u petak rano ujutro cijene dionica oštro pale, dok je tečaj britanske funte prema dolaru potonuo 9 posto jer prvi rezultati referenduma ukazuju na vodstvo zagovornika izlaska Britanije iz Europske unije.