MASAKR NA PAZDIGRADU

Pobio obitelj jer žena nije htjela preseliti na selo?

27.05.2009 u 10:56

Bionic
Reading

Nekoliko indicija sugerira da zločin nije bio isključivo trenutak pomračenog uma. Ljubomir Zaradić, koji je ustrijelio ženu i dvoje djece, a potom i sebe, donio je prije nekoliko dana automatsku pušku iz Lovreća, odakle je rodom, u Split. Prodavačica u obližnjoj trgovini začudila se kada joj je Ljubomir stao pokazivati fotografije obiteljske kuće na imotskom području koju je gradio za obitelj

SPLIT - Ljubomir Zaradić (43) usmrtio je sa četiri metka u grudni koš i trbuh suprugu Orijanu (38) dok je spavala u bračnom krevetu. Cijev automatske puške okrenuo je prema petogodišnjoj kćeri Deni koja je, ništa ne sluteći, spavala s njima u prostoriji te je ubio i nju, a potom je otišao u dječju sobu i ubio sina Trpimira (10), također u snu. Nakon svega prislonio je cijev dugog oružja na podbradak i posljednji put povukao okidač – počinio je samoubojstvo usmrtivši se jednim hicem koji je prostrijelio glavu, piše Novi list.

Što je nagnalo oca obitelji na strašno nedjelo, obitelji koja po riječima susjeda i svih znanaca nije bila problematična, dapače, ostat će najvjerojatnije tajnom. Nakon obavljenog očevida u stanu nije pronađena oproštajna poruka niti bilo kakav trag koji bi upućivao zašto je došlo do tragedije. Zaradić nije imao sukoba sa zakonom, niti je imao psihičkih problema. Bio je pripadnik 115. brigade u Domovinskom ratu, a radio je kao turistički inspektor u Državnom inspektoratu. Supruga Orijana radila je u poslovnici Fine, financijski su bili dobro situirani i naizgled bez problema te vrste.

Ipak, nekoliko indicija sugerira da zločin nije bio isključivo trenutak pomračenog uma. Automatsku pušku donio je iz Lovreća, odakle je rodom, u Split prije nekoliko dana, a također u tom periodu prodavačica u obližnjoj trgovini začudila se kada je Ljubomir stao pokazivati fotografije obiteljske kuće na imotskom području koju je gradio za obitelj.

U ponedjeljak ujutro susjedi i prijatelji njegova desetogodišnjeg sina primjetili su potpuno spuštene rolete na svim prozorima stana obitelji Zaradić. U početku im se nije učinilo sumnjivim, možda su ostali preko vikenda u Lovreću, no kako nitko nije odgovarao na pozive na mobitele postalo je jasno da se dogodilo nešto strašno. Međutim, i te spuštene rolete, kao i vrijeme kada je počinjen masakr sugeriraju da je Zaradić pripremao zločin te je namjeravao ubiti sve članove obitelji dok spavaju, jer inače ne bi imao snage za strašan čin, a i da umanji patnju nesretne djece.

Iako motiv službeno ostaje nerazjašnjen, gotovo sigurno je finalni okidač za nezapamćenu tragediju bio problem u braku, situacija koja je prijetila urušavanjem obitelji. Prema osobama bliskim supružnicima Zaradić, posljednje vrijeme nije sve bilo tako idealno te se čak govorkalo da supruga namjerava odseliti. Možda se upravo tu krije motiv, otac obitelji suočio se s mogućnošću razdavajanja obitelji, svoje djece, što nije mogao podnijeti.

U razgovoru s nekoliko eminentnih splitskih psihijatara, nekoliko mogućih scenarija izašlo je na površinu. 'Iako u tom činu nema objašnjenja, moguće je da to takvog ispada dođe u iznimnom duševnom stanju koje je potencirano alkoholom ili bijesom, ali i događanjima te noći unutar zidova obiteljskog stana, u bračnom krevetu. No, bez konkretnih podataka sve spada u domenu gatanja', kazuje jedan sugovornik. I drugi psihijatar, sudski vještak, također nije želio da mu se spominje ime zbog osjetljivosti obiteljske tragedije. Ipak, bizarnost i brutalnost čina nadilazi posljedice običnog sukoba, konflikta i ukazuje na dublji problem, komentirao je splitski psihijatar.