ČUDO U ZADRU

Plodovi masline u travnju?!

12.04.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Vrijeme je intenzivnih maslinarskih radova. Sadi se, gnoji, obavlja zaštita i rezidba. Obavljajući ovo potonju radnju, zaposlenici zadarskog komunalnog poduzeća Nasadi ostali su nemalo iznenađeni. U srcu grada, na Poluotoku, na korak, dva od Narodnog trga naišli su na maslinu s prekrasnim zrelim, crvenim i tamnosmeđim, nadasve popunjenim i nenaboranim plodovima

Zanimljivo je kako uz ovo stablo masline dnevno prođu tisuće Zadrana, ali da do otkrića Nasada nitko nije uočio ovaj fenomen. 

'Da je riječ o nesvakidašnjoj pojavi, govori nam činjenica da je mjesec travanj zapravo karakterističan za pripremu cvatnje maslina što je u našem slučaju zapravo suprotno budući da je maslina uspjela zadržati svoje plodove unatoč visokom kalendarskom datumu. Početkom mjeseca veljače, pravilo je da nastupa diferencijacija pupova nakon koje ide cvatnja, oplodnja i razvoj ploda pa tek onda sazrijevanje ploda. Jesu li kalendarske granice faza i podfaza razvoja maslina pomakle svoje korake zbog klimatskih, iz godine u godinu neobičnijih, činitelja ostaje nam samo nagađati', na svojim su mrežnim stranicama napisali zaposlenici Nasada.