AFERE TRESU VLADU

Plinacro dao posao uredu supruge šefa Milanovićeva kabineta

Plinovod Plinacro

Plinovod Plinacro

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Sebelic

Hrvatska državna plinska kompanija Plinacro u listopadu prošle godine sklopila je 150.000 kuna vrijedan ugovor o nabavi pravnih usluga s odvjetničkim društvom Gajski, Prka, Saucha i Partner, piše Vecernji.hr

Riječ je o odvjetničkom društvu u kojem je partner (suvlasnik) odvjetnica Ivana Saucha, supruga Tomislava Sauche, šefa kabineta premijera Zorana Milanovića. Ivana Saucha, zajedno s dvoje partnera prethodno zaposlenih u odvjetničkom društvu Hraste & Partneri, svoj vlastiti ured osnovala je sredinom ožujka prošle godine. Prvi posao za Plinacro društvo je odradilo u svibnju za Nadzorni odbor kompanije, da bi ga kompanija u srpnju pozvala da dostavi ponudu o pravnim uslugama iz područja trgovačkog prava. U tom trenutku Plinacro je već imao ugovore o pravnim uslugama s tri odvjetnička društva.

Ipak, u kompaniji su odlučili angažirati još jedan odvjetnički ured, pravdajući to povećanjem opsega posla. Posao je s odvjetničkim društvom Gajski, Prka, Saucha i Partneri sklopljen u listopadu, temeljem 'dodatka II b' – svojevrsne direktne pogodbe koju Zakon o javnoj nabavi dopušta kod nabave pravnih usluga. Zašto su u Plinacru odlučili angažirati novi ured, a ne da postojećem partneru zbog većeg opsega posla povećaju iznos honorara? I zašto baš novoosnovano odvjetničko društvo, čiji odvjetnici u prošlosti nisu radili za Plinacro? Iz kompanije su tek odgovorili da je sve učinjeno prema zakonu.

Mladen Prka, najveći partner u spomenutom odvjetničkom društvu, tvrdi da je to zbog referenci koje imaju u specifičnim uslugama iz trgovačkog prava koje su Plinacru bile potrebne. 'Ako implicirate da je taj ugovor imao ikakve veze s tim da je Ivana Saucha partner u ovom društvu, moram vas upozoriti da je to potpuna neistina. Kao prvo, ona ima tek 23% udjela u društvu i ne može pojedinačno odlučivati o ičemu vezanom uz poslovanje, a kao drugo ona se bavi ovršnim pravom, što naš ugovor s Plinacrom uopće ne pokriva', kaže Prka.

Zakonski gledano spora i nema, no činjenice su sljedeće. Novoosnovano odvjetničko društvu čija je suvlasnica supruga visokog dužnosnika SDP-a prvo je Nadzornom odboru javnog poduzeća – na čijem čelu stoji SDP-ov član – davalo pravna mišljenja. Par mjeseci nakon toga, SDP-ov član uprave istog javnog poduzeća direktnom pogodbom dao je 150.000 kuna vrijedan posao istom odvjetničkom društvu iako nije imalo referenci rada za kompaniju, a za istu vrstu usluga tvrtka je već imala sklopljen ugovor i s još jednim odvjetničkim društvom. Zakonski je sve čisto, no etička dimenzija stvar je osobne procjene, zaključuju u Večernjem.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!