NOVA ODGODA ISPORUKE

Plina još samo za 15 dana, smrznuti dizel kvari vozila

13.01.2009 u 22:02

Bionic
Reading

Hrvatska je pojačala aktivnosti oko nabave plina iz sjeverne Afrike i Vlada će idućih dana poslati pregovarače u Alžir, najavili su danas premijer Ivo Sanader i potpredsjednik Vlade Damir Polančec

Hrvatska će Vlada idućih dana u Alžir poslati jak pregovarački tim kako bi ugovorila nabavu plina iz te države, kazao je Polančec. Objasnio je kako tehnički to znači da bi se plin koji Hrvatska kupi od Alžira dostavljao Italiji, koja je s Alžirom izravno spojena plinovodom, a te bi količine zatim Italija Hrvatskoj prepustila iz polja u sjevernom Jadranu. Teško je očekivati da bi takav dogovor mogao imati utjecaja na sadašnju plinsku krizu. To je nešto za budućnost, kazao je Polančec.

Uz sva isključenja i reduciranu potrošnju zaštićeni potrošači, kućanstva, bolnice, škole i vrtići, imaju plina za još 15 dana. To znači da bi isporuka plina iz Rusije, bar što se tiče Hrvatske, zaista trebala krenuti do kraja ovoga tjedna jer, jednom kad krene, treba još tri-četiri dana kako bi taj plin došao do hrvatskog opskrbnog sustava i krajnjih potrošača.

Zalihe u podzemnom skladištu plina u Okolima u ministarstvu Damira Polančeca procjenjuju dovoljnima za još dva tjedna, no dio stručnjaka upozorava da bi one mogle biti dovoljne za desetak dana, s obzirom na to da se problemi pri crpljenju pojavljuju već kada one padnu na 250 milijuna kubika, piše Jutarnji list

Stotine automobila u kvaru zbog zamrznuta dizela

Stotine vozača koji svoje automobile pogone dizelskim gorivom ovih je dana ostalo na hrvatskim cestama zbog kvara na vozilu. Dizel u njihovim automobilima zbog niskih se temperatura jednostavno smrznuo, pišeVečernji list.

Zagrebački servis Autocommercea, zastupnika Fiata, Alfa Romea i Lancie, od Sveta tri kralja popravio je 30-ak vozila zbog tog problema. 'Riječ je o novijim modernim autima koji voze na eurodizel. Vozilo nisu mogli upaliti jer je talog od parafina zaštopao filtar i pumpu za gorivo. Pitali smo ih i 99 posto ljudi kaže da su eurodizel točili na benzinskim crpkama Ine', kazao je voditelj servisa Ivan Pasariček.

Jedan od nastradalih vozača je i Damir Kolarec, čija je supruga gorivo za svoj alfa romeo 159 kupila na Ininoj crpki u zagrebačkom Vrapču. 'Danas ujutro sam u servisu bio treći na redu, a svi su imali isti problem. Imam račun s crpke, a u servisu sam uzeo uzorak goriva iz kojeg se naočigled vidi da nije ispravan. To je očita krađa i namjeravam dostaviti uzorak Državnom inspektoratu. Tužit ću Inu jer će me vučna služba i servis stajati najmanje 500 kuna, a i gorivo moram baciti', ljutito je rekao Kolarec.