GLASANJE O POVJERENJU VLADI

Plenkoviću se osipa većina, Glavaš mu okrenuo leđa?

28.10.2017 u 17:51

Bionic
Reading

Početkom tjedna SDP će uputiti u proceduru zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi Andreja Plenkovića. No tanka većina vladajućih u Saboru pomalo se osipa, predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš navodno će uskratiti podršku Vladi kada i ako do glasanja dođe, a isto je najavio i Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku

SDP-ov  će prijedlog automatski biti uvršten u dnevni red Sabora, a Vlada je dužna očitati se o njemu u roku od osam dana. Da bi Vlada pala, oporba mora imati najmanje 76 glasova, što gotovo sigurno neće uspjeti prikupiti, javlja Novi list.

Izvjesno je, dakle, da opozicija neće odjednom postati parlamentarna većina, ali uopće nije nevažno koliko će zastupnika podržati Plenkovićevu vladu. Kad je prije tri i pol mjeseca HNS koalirao s HDZ-om, novi ministri potvrđeni su u Saboru sa 78 glasova, dva više od nužne natpolovične većine. Čini se, međutim, da bi se na glasovanju o opozivu Vlade većina mogla smanjiti na 77 zastupnika.

Naime, jučer se saborskim hodnicima proširila informacija da bi HDSSB, odnosno njihov zastupnik Branimir Glavaš koji je nedavno izabran za predsjednika stranke, mogao prijeći u opoziciju. Ako HDSSB doista izađe iz parlamentarne većine, HDZ-u bi još teže bilo osigurati kvorum u Saboru.

Vrlo je zanimljiva situacija i u Klubu Promijenimo Hrvatsku. Njihov predsjednik Ivan Lovrinović potpisao je SDP-ovu inicijativu za opoziv, ali zastupnik Ivica Mišić ističe da će, kao i 9. lipnja, podržati Vladu. 'Kao dio oporbe, mi smo suglasni sa SDP-om. Kad se bude glasovalo, Promijenimo Hrvatsku podržat će zahtjev za opoziv Vlade. Uostalom, sam sam već tražio opoziv Zdravka Marića i Martine Dalić ', napominje Lovrinović.

  • +19
Sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Nas dva zastupnika iz Promijenimo Hrvatsku imamo obvezu glasovati u skladu sa stajalištem predsjedništva naše stranke. Ali, u petak je predsjedništvo zaključilo da trebamo glasovati protiv godišnjeg izvješća premijera Plenovića, a gospodin Mišić je ipak bio  za', odgovorio je Lovrinović. Na pitanje hoće li Mišić onda biti sankcioniran, kazao je tek da misli da je sve rekao.

Treći član ovog Kluba je Marin Škibola, a njih sva trojica izabrana su u Sabor na listi Živog zida. Škibola nije član stranke Promijenimo Hrvatsku, a ne zna još kako će glasovati o Vladi. 'Bio bih puno naklonjeniji opozivu da ga je predložila stranka koja nije bila na vlasti dok je nastajao i poslovao Agrokor. Pomalo je licemjerno od SDP-a da sada koriste ovu situaciju kako bi ostvarili neke političke bodove', rekao je Škibola.