uoči sastanka stranačkog vrha

Plenković: Za dva dana odluka hoće li se učenici vratiti u škole. Što se tiče poslijeratne obnove treba sve rasvijetliti

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 11.01.2021 18:05
  • Objavljeno 11.01.2021 u 18:05
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: N1

Premijer Andrej Plenković kazao je u ponedjeljak uoči sastanka stranačkog vrha kako će se istragom ustvrditi tko je odgovoran za nekvalitetnu gradnju i obnovu na potresom pogođenom području, javlja televizija N1

Dodao je kako je cilj današnjeg sastanka u središnjici HDZ-a izvijestiti Predsjedništvo i Nacionalno vijeće o aktivnostima Stožera te o djelovanju na sisačkom području.

'Treba se sve rasvijetlili oko poslijeratne obnove. Od svih službi s terena sam tražio da se precizno ustanovi koliko je zgrada u potresom pogođenom području koje su bile sanirane ili obnavljane u poslijeratnoj obnovi. Kada se to ustanovi, zauzet ćemo stav', rekao je Plenković, prenosi N1.

Na pitanje o tome da je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao da bi tužio državu ako bude ustanovljeno da je bilo malverzacija oko obnove Plenković je odgovorio: - Mi smo u stalnom kontaktu, Vlada je puno pomogla Petrinji i pomagat će. DORH radi na tome, a sva će im dokumentacija biti dostupna, kazao je.

Istaknuo je kako je Hrvatska dobila 683 milijuna eura iz EU fonda za solidarnost.

'Poseban smo dio stavili za obnovu zgrada od potresa. Radimo i na tome da krene obnova privatnih zgrada i kuća, kako bi građani živjeli normalno što prije', kazao je.

Ustvrdio je da će se u sljedeća dva dana donijeti odluka o načinu nastavka održavanja nastave, odnosno hoće li se učenici odmah 18. siječnja vratiti u učionice ili će do planiranog isteka antikorona mjera krajem siječnja nastava ići online.

'Donosit ćemo odluku o tome hoće li se nastaviti školska godina od 18. siječnja. Sutra i prekosutra će se dogovoriti hoće li nastava ići na online', rekao je Plenković.

Što se cijepljenja tiče, rekao je kako je sasvim prihvatljivo da se saborski zastupnici cijepe, iako nisu svi pripadnici rizičnih skupina.

'Sabor je ključno predstavničko tijelo mislim da treba imati mogućnost cijepljenja. Ponuda ide prema svima, odluku donose zastupnici. Sabor i župani nisu u istoj poziciji, oni će doći na red, a išli smo logikom najugroženiji, najizloženiji… No Sabor, Vlada, Ustavni sud to je ukupno oko 200 ljudi.

Cilj je što više ubrzati procjepljivanje stanovništva. Odaziv je jako dobar. Vjerujem da ćemo cijepiti velik broj ljudi', rekao je Plenković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!