HRVATSKA IZGUBILA SPOR

Plenković: Vraćamo Inu u vlasništvo Republike Hrvatske

24.12.2016 u 18:12

Bionic
Reading

'Donijeli smo političku odluku o povratku Ine u vlasništvo Republike Hrvatske', najavio je premijer Andrej Plenković hrvatskoj javnosti, nakon što je iznenada sazvao novinare u Banske dvore kako bi dao izjavu. U pozivu nije bila navedena tema obraćanja premijera Plenkovića, iza kojeg su se ovom prilikom postrojili ministri Goran Marić, Martina Dalić, Davor Ivo Stier, Slaven Dobrović i Zdravko Marić te predstojnik Ureda predsjednika Vlade Davor Božinović

'Danas smo od pravnih zastupnika RH dobili obavijest da je donesena odluka u postupku koji je pokrenula RH protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL pred Arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi. Dokazni postupak je završio prije početka mandata ove Vlade. Arbitražni sud je odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga Sud odbio poništiti', izjavio je Plenković.

Spomenuo je da ni hrvatski sudovi nisu donijeli ni jednu pravomoćnu presudu koja bi to dokazivala, odnosno, jedinu takvu presudu nedavno je ukinuo Ustavni sud

Vlada se snažno protivi toj odluci arbitražnog suda i razmatra sve raspoložive pravne opcije kako bi osporila odluku arbitražnog suda, rekao je premijer, koji je osobno upoznao vrh mađarske vlasti s odlukom hrvatske vlade. Istovremeno, odluka pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu bit će donesena, prema informacijama hrvatske vlade, do kraja 2017. godine, dodao je premijer.

'Razmatrali smo, cijelo ovo vrijeme, najbolje opcije za budućnost Ine i u kontekstu zaštite nacionalnih interesa, a i pitanja energetske sigurnosti RH. Ina je za nas strateška nacionalna kompanija. Održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja u jugoistočnoj Europi te moderni rafinerijski sustav koji će osigurati energetsku sigurnost, prioriteti su naše Vlade', izvijestio je Plenković.

'S obzirom na osjetljivost tržišta, o detaljima kad se za to steknu uvjeti'

Najavio je da će Hrvatska stoga pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u Ini prema modelu koji je 'već razrađen, financijski održiv i u konačnici neće povećati javni dug Republike Hrvatske', kazao je Plenković. S obzirom na osjetljivost tržišta, o detaljima navedenog modela govorit će detaljnije 'kad se za to steknu odgovarajući uvjeti'.

Dodao je da su s ovom Vladinom odlukom upoznati i podržavaju je predsjednica Republike i predsjednik Sabora.

'Moja je odgovornost prema hrvatskoj javnosti da uoči najvećeg kršćanskog blagdana obavijestim javnost o ovoj strateškoj odluci, koja je donesena u najboljem interesu RH i, uvjeren sam, u najboljem interesu Ine, kao naše strateške naftne kompanije', kazao je Plenković, zaželjevši svima još jednom čestit i blagoslovljen Božić te sve najbolje u 2017. godini.