aktualna pitanja

[VIDEO] Je li jače pravo žene na izbor ili priziv savjesti? Plenković: Nisam ja tu da o tome odlučujem

09.05.2022 u 19:18

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako bi cijene goriva da nije bilo Vladinih mjera bile skuplje oko dvije kune istaknuvši kako će vidjeti može li se tu još nešto učiniti. „Da nije bilo Vladinih mjera, eurosuper bi bio skuplji kunu i 26 lipa, dizel skoro dvije kune, vidjet ćemo - s obzirom na okolnosti - može li se tu još nešto učiniti jer zadnja dva do tri tjedan bilježimo kontinuirani rast cijena”, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

Najavio je također da će se ovaj četvrtak na Vladi naći rebalans proračuna kojim će se uzeti u obzir energetsku krizu, zahtjeve sindikata i rashode koji se tiču zdravstva.

Upitan o pozivu predsjednika RH Zorana Milanoviću za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, kazao je da će odgovoriti kad procijeni da je vrijeme.

Plenković je izrazio zadovoljstvo rejtingom svoje stranke. U šestoj godini mandata imamo uvjerljivu potporu, to je jako dobro, istaknuo je.

>>> Odnos Milanovića i Plenkovića na najnižim granama. Istraživanje je pokazalo kako građani gledaju na to

Odgovarajući na pitanja novinara o zarobljenom hrvatskom državljaninu, rekao je da se o tome vode razgovori, zasad s ukrajinskom stranom. Komentirajući izgon ruskih diplomata iz Hrvatske i može li se u tom svjetlu uopće očekivati razgovor između Zagreba i Moskve, rekao je da u tim gradovima postoje rusko i hrvatsko veleposlanstvo.

Podsjetio je da su se u Buči dogodili brutalni zločini, ubijeno je 400 civiila, teško je to uopće zamisliti u 21. stoljeću.

Nije želio komentirati današnji Putinov govor, kazao je da ga nije imao vremena čuti. 'Treba gledati što se zbiva na terenu, a manje što govore analitičari', napomenuo je.

  • +6
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia

Govoreći o dronu koji je pao na Zagreb, rekao je da od ukrajinske snage očekuje pisano izvješće, a oni i dalje tvrde da to nema veze s njima.

Osvrnuo se i na situaciju u BiH.

'Jedino što ima novoga, izjava Hrvatskog narodnog sabora, najava je visokog dužnosničkog posjeta iz EU, što je nastavak rasprave na Europskom vijeću. Ursula von der Leyen nikada nije trebala ići u Mostar, to je bila nečija lažna informacija. HNS je odlučio sudjelovati u izborima: Parlament zasjeda do konca kolovoza. Ako ima političke volje, smatramo da Hrvati trebaju birati svoje predstavnike, jer samo tako će BiH kvalitetno funkcionirati', rekao je Plenković.

Govoreći o slučaju Mirele Čavajde, rekao je da struka mora biti u prvom planu. Komentirajući SDP-ovu inicijativu za raspravu o zakonu o pobačaju, rekao je da HDZ nema namjeru mijenjati postojeći zakon.

'Riječ je o odluci Ustavnog suda koja je donesena nakon 27 godina. Toliko je Sud čekao da donese odluku na temelju inicijative jednog pojedinca. U svakom slučaju, okvir je poprilično jasan, ništa se substantivno ne bi promijenilo', kazao je.

Rekao je da se ovaj slučaj ne može uspoređivati s temeljnim pitanjem koje je sada u javnosti. Ovo je osjetljiv slučaj, pa bi svaka njegova suvišna izjava bila pogrešna. Upitan imaju li žene u ovoj zemlji pravo odlučiti hoće li roditi dijete s težim teškoćama, rekao je da je ovo osjetljivo pitanje o kojemu su liječnici rekli svoje, a on to ne želi dalje komentirati.

'Ovo nije političko pitanje, nego zdravstveno, na koje trebaju odgovarati liječnici', kazao je.

  • +8
Mirela Čavajda Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Tvrdi da nije točno da je ženama u Hrvatskoj onemogućen pristup prekidu trudnoće.

'Žene imaju pravo, a ne možete nikome oduzeti pravo na priziv savjesti. To su dvije stvari koje egzistiraju istodobno', rekao je.

Upitan je li jače pravo žene na izbor ili priziv savjesti, odgovorio je da nije on tu da o tome odlučuje. 'Ovaj slučaj ne možemo staviti u kontekst ove druge teme koja je puno šira i gdje je Ustavni sud dao okvir. To nije isto', rekao je Plenković.

Plenković pritom nije želio komentirati izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša da bi se sve brže riješilo da mu se trudnica javila.

Plenković je najavio da će se ovaj četvrtak na Vladi naći rebalans proračuna, a u obzir će se uzeti energetska kriza, zahtjevi sindikata i rashodi koji se tiču zdravstva.

Na upit hoće li uskoro reforma zdravstva, premijer je podsjetio na velike troškove pandemije od oko 40 milijardi kuna, ali i na to da Hrvatska po glavi stanovnika ne izdvaja onoliko koliko izdvajaju ostale EU članice.

Ministar radi na reformi zajedno sa svojim stručnim timom, dodao je.