sjednica vlade

[VIDEO] Plenković: Umjesto Milanovića, koji se zahvalio na ponudi, Hrvatsku će sutra u Bruxellesu predstavljati Janša

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 09.12.2020 15:57
  • Objavljeno 09.12.2020 u 15:10
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade rekao je da zbog kašlja ostaje u izolaciji još nekoliko dana. Sutra ne može u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća, a s obzirom da je predsjednik Zoran Milanović odbio prijedog da ide umjesto premijera, Hrvatsku će tamo predstavljati slovenski premijer Janez Janša, rekao je Plenković, koji je sjednicu vodio putem video-linka iz svog doma

Premijer Plenković nekoliko je puta zakašljao tijekom uvodnog govora.

'Danas sam se konzultirao s liječnicima. Kako imam još blaže respiratorne simptome, tj. kašalj, ostat ću u izolaciji još nekoliko dana. S obzirom da je sutra sastanak Europskog vijeća, razgovarao sam s predsjednikom Milanovićem. Ponudio sam mu, s obzirom da ja neću moći otići u Bruxelles sutra, da onda on ode u ime Republike Hrvatske. On je cijenio tu gestu, zahvalio se. S obzirom na sadržaj tema ocijenio je kako on ne bi išao u Bruxelles sutra. Na to sam predložio da ovlastimo slovenskog premijera Janeza Janšu da sutra predstavlja Hrvatsku, s čim se i predsjednik Milanović složio', izvijestio je Plenković, dodajući da je Janša sa zadovoljstvom prihvatio da sutra i preksutra predstavlja RH.

Vlada

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sjedncia

U četvrtak i petak održava se fizički sastanak na vrhu EU-a koji će biti posvećen mađarskoj i poljskoj blodadi europskog proračuna i plana oporavka, odnosima sa Sjedinjenim Državama i pandemiji.

>>> Plenković ostaje još nekoliko dana u izolaciji zbog blažih respiratornih simptoma

Premijer je istaknuo da je vrlo važno da se nastavi trend smanjenja broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj što je još uvijek 'vrlo zahtjevna zadaća'.

'Važno je da se svi zajedno pridržavamo mjera kako bismo smanjiti dinamiku epidemije pred Božić', poručio je Plenković.

Ministri Vili Beroš i Davor Božinović podnijeli su izvješće o stanju epidemije koronavirusa, a potom je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić predstavio Izvješće o izvršenim nabavama zaštitne opreme u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.

Ćorić je izvijestio da se Hrvatska usmjerila na izravnu suradnju s kineskim kompanijama od kojih je nabavljeno robe u vrijednosti 359 milijuna kuna, što je 77 posto od ukupno nabavljenih roba.

Od 17. ožujka do pripreme ovog izvješća, Ravnateljstvo za robne zalihe uložilo je preko 522 milijuna kuna u nabavu robe i usluga za provedbu mjera protiv koronavirusa.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj za potrebe tih nabava osigurano je 370 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što čini oko 70 posto uloženih sredstava.

  • +1

Zagreb: 27. sjednica Vlade RH

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade u Banskim dvorima su, između ostalog, bile izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita i Zakona o otocima. potom konačni prijedlog zakona o izvršavanju kazne zatvora, prijedlog zakona o provedbi Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja ('EPPO').

Na dnevnom redu su, nadalje, bile izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, te prijedlozi raspodjela sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent za 2020. godinu kao i Fonda za udružene turističke zajednice za 2020. godinu. Usvojen je i prijedlog zaključka o uspostavi sustava ranog upozoravanja na rizike u poslovanju trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u većinskom vlasništvu države, te prijedlog odluke o sudjelovanju u financiranju prilagodbe stana za stradalu vojnu osobu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!