NA HRT-U I RTL-U

Plenković: Borimo se za Inu, Vlada usmjerena gospodarskom rastu

26.01.2017 u 19:48

Bionic
Reading

Prije sto dana Andrej Plenković preuzeo je Vladu. Što je od tada napravio te kamo vodi Hrvatsku Plenković je odgovarao u intervjuima za HRT-ov i RTL-ov dnevnik. U razmaku od pola sata emitirana su oba intervjua u kojima je Plenković u najboljim manirima eurobirokrata nije rekao ništa, osim što je ponavljao da je 'Ina naša nacionalna kompanija' te da je njegova Vlada usmjerena gospodarskom rastu

Na vrlo konkretno pitanje što mu je bilo najteže u prvih sto dana Vlade, pitanje kakvim se intervjui inače otvaraju, Plenković odgovara kako mu je bio težak tempo aktivnosti oko sastavljanja Vlade, ali umjesto daljnjeg pojašnjena nastavlja u svome stilu: 'Ono što je bilo najbitnije za mene je da smo utemeljili put rada ove Vlade, a on je politički stabilna parlamentarna većina, zemlja sa što manje podjela, usmjerenost prema gospodarskom rastu, jasna poruka i pravne sigurnosti i društvene solidarnosti.

Te četiri poruke će biti okvir kroz koji ćemo provoditi većinu naših i zakonskih prijedloga i ostalih mjera i na tome ću kao predsjednik Vlade inzistirati.'

Na pitanja zašto se odlučio nacionalizirati Inu, Plenković poručuje kako je to važno jer on smatra da hrvatska država treba voditi računa o svojoj energetskoj sigurnosti, opskrbi energijom. 'Ina je naša nacionalna kompanija', ističe.

Kada mu je RTL-ov Hrvoje Krešić rekao da je Ina u vrlo lošem stanju, Plenković mu je odgovorio: 'Ona može biti vertikalno integrirana, ona treba imati svoja nalazišta i nafte i plina, ona može imati svoje rafinerije, ona može imati svoj maloprodajni lanac, ona ima preko 11.000 zaposlenih i ona je u hrvatskom gospodarstvu i u najtežim trenucima, sjetimo se Domovinskog rata, odigrala ključnu ulogu, možemo reći opstanka gospodarstva u tom trenutku'.

Konačno upitan zašto toliko grčevito brani navodnog plagijatora ministra Pavu Barišića, Plenković je odvratio: 'Nije on plagijator. (...) Ne vidim da je samo ministar Barišić, njegov članak i njegova fusnota toliko bitna. Mislim da je cilj puno ozbiljniji, a to je stabilnost vlade. Ja sam formirao stabilnu vladu zajedno s Mostom i ona će takva i ostati'.

Na HRT-u, komentirajući najavu Koordinacije židovskih općina da će bojkotirati tradicionalni skup sjećanja, koji organiziraju hrvatske vlasti u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta zbog ploče u Jasenovcu, premijer je rekao kako je uoči dana sjećanja na žrtve holokausta bio u Yad Vashemu i poklonio se žrtvama. 'Borit ću se protiv antisemitizma i bilo kakve druge netolerancije u društvu. Ploča u Jasenovcu ne veliča neke osobe iz Drugog svjetskog rata već je ploča braniteljima poginulima u Domovinskom ratu', naglasio je Plenković.