konferencija u dubrovniku

Plenković: Suficit unatoč poreznom rasterećenju

15.07.2019 u 12:14

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako porezno rasterećenje za mandata aktualne vlade iznosi 8,5 milijardi kuna, te kako se unatoč tome ostvaruje proračunski višak.

Plenković je nakon otvaranja međunarodne konferencije "Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi", podsjetio kako ukupno porezno rasterećenje u mandatu aktualne Vlade iznosi 8,5 milijardi kuna.

"Unatoč tom rasterećenju bilježi se suficit proračuna. Uz sve trendove, trudit ćemo se da suficit imamo i ove godine. Htjeli bismo da suficit postane pravilo. Kao Vlada trošimo onoliko, pa i manje, od onog što uprihodimo. Dakle, dobro gospodarimo i prekinuli smo trend zaduživanja. Vjerujem da će ti učinci imati pozitivne posljedice na hrvatsko gospodarstvo i proračun", rekao je Plenković.

Po pitanju učinka od smanjenja opće stope PDV-a, koje na snagu stupa 1. siječnja 2020. godine, rekao je da svi koji su u sustavu trebaju biti korektni, ali je pitanje hoće li to i biti.

Na upit je li donio odluku o imenima novih ministara, odgovorio je da će to reći kad on kaže da je vrijeme.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je kako će se učinci minimalnog smanjenja PDV-a (s 25 na 24 posto) moći ocijeniti jedino u ukupnosti svih mjera poreznog paketa Ministarstva financija.

"Uvijek je dobro ići na direktne poreze, koji imaju puno značajniji makroekonomski učinak", rekao je Vujčić.