razgovori u zagrebu

Plenković se susreo s Čovićem: Riješiti ključna pitanja u BiH za iskorak na europskom putu

30.01.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarali su u ponedjeljak u Zagrebu o svim procesima koji slijede nakon potvrde novog Vijeća ministara BiH i daljnjim reformskim procesima nakon stjecanja kandidatskog statusa BiH u Europskoj uniji

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prije pet dana je izglasao novo Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto. Krišto, dugogodišnja članica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, prva je žena na čelu Vijeća ministara.

Plenković i Čović naglasili su da je izbor Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara prigoda da bilateralni odnosi Hrvatske i BiH u sljedećem razdoblju budu podignuti na još jaču razinu, priopćio je ured premijera.

Naveli su suradnju u pogledu zajedničkih infrastrukturnih projekata, jačanja bilateralnih trgovinskih, gospodarskih i ekonomskih odnosa, kao i prenošenju iskustava Hrvatske u procesu pristupanja i punopravnog članstva u EU.

Čović je istaknuo kako nova vlast na državnoj razini i partneri koji ju čine moraju završiti proces dogovora oko ključnih političkih pitanja.

Zaključeno je kako politički dijalog predstavnika sva tri konstitutivna naroda nema alternativu u postizanju dogovora o Izbornom zakonu BiH koji bi dao zamah u konsolidaciji unutarnjih odnosa te stvaranju pozitivnog ozračja za sve prijeko potrebne reforme u gospodarskom, ekonomskom i tehnološkom pogledu.

Zahvalio je premijeru Plenkoviću na ključnom doprinosu u stjecanju kandidatskog statusa BiH za članstvo.

Plenković je istaknuo potrebu žurnog formiranja vlasti na svim razinama u BiH, osobito u Federaciji, kako bi se osigurala funkcionalnost svih institucija i države. Naglasio je da politički predstavnici u BiH trebaju što skorije otvoriti temu reforme izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg.

Dodao je kako očekuje kvalitetnu i učinkovitu suradnju Vlade RH i Vijeća ministara po nizu tema koje povezuju Hrvatsku i BiH, o čemu će razgovarati uskoro u Zagrebu s predsjedateljicom Vijeća ministara Krišto prigodom njezinog službenog posjeta Hrvatskoj.

Krišto je na sjednici Zastupničkog doma prošlu srijedu najavila da će Vijeće ministara BiH "preuzeti odgovorne dužnosti i raditi zajedno s Parlamentom BiH na stabilnosti, sigurnosti i europskoj budućnosti BiH".

"Ukazano povjerenje nas obavezuje na međusobni dijalog, na izgradnju povjerenja i rad na stvaranju boljih uvjeta za sve koji žive u BiH. Naš put i opredjeljenje je europski put", poručila je tada Krišto.

Šefovi država i vlada zemalja članica Europske unije su kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu potvrdili na sastanku 15. prosinca prošle godine.