O RATU U UKRAJINI

Plenković se sastao s von der Leyen, komentirao mirovni samit u Švicarskoj

15.06.2024 u 18:01

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu kako je dvodnevna Međunarodna mirovna konferencija o Ukrajini u švicarskom Burgenstocku uvertira u mirovni proces te je naglasio kako je u Ukrajini potreban 'pravedan mir' koji znači povlačenje ruskih postrojbi i vraćanje okupiranih područja Ukrajini

'To je naravno prvi korak. Poanta je da se, nažalost nakon dvije godine i četiri mjeseca ruske agresije na Ukrajinu, okupi ovako velik broj zemalja, da se ovo napravi kao jedna uvertira u mirovni proces', kazao je Plenković novinarima u Burgenstocku.

Na samitu, koji se održava u subotu i nedjelju, sudjeluju predstavnici više od 100 zemalja, a razgovara se o temeljnim načelima za okončanje rata u Ukrajini. Samitu ne prisustvuju Rusija i Kina.

Plenković je istaknuo da se samitom šalje poruka 'političke potpore mirovnom procesu' i miru koji 'treba biti pravedan mir'. 'Pravedan mir znači povlačenje ruskih trupa s ukrajinskog teritorija, vraćanje privremeno okupiranih područja u ustavno-pravni poredak Ukrajine. Tu smo da podržimo ideje za mirovne planove i ponudimo svoja iskustva', poručio je hrvatski premijer.

Plenković je istaknuo kako je Hrvatska 'jedna od zemalja koje imaju najviše iskustva u ovim situacijama'. Hrvatska Ukrajini pomaže, naglasio je Plenković, 'maksimalno', pri čemu je izdvojio pomoć u razminiranju i prihvaćanju ranjenika uz političku, diplomatsku, ekonomsku, tehničku i vojnu pomoć.

Uoči samita Plenković se sastao s Ursulom von der Leyen, predsjednicom Europske komisije. 'Kao vodećoj kandidatkinji EPP-a čestitamo joj na pobjedi na EU izborima, kojem je pridonio i HDZ s osvojenih 6 od 12 mandata!' objavljeno je na profilu Andreja Plenkovića na X-u. 'Naša politička obitelj predvodit će EU i u idućem mandatu, što je važno i za ostvarivanje interesa Hrvatske', dodao je.