frka na granici

Plenković se požalio predsjedniku Europskog parlamenta: Cilj posjeta talijanskih europarlamentaraca bilo je izazvati incident

03.02.2021 u 12:29

Bionic
Reading

Kao što je i najavio, premijer Andrej Planković požalio se predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju zbog incidenta s talijasnkim europarlamentarcima ovaj vikend na hrvatsko-bosanskoj granici

'Danas sam prosvjedovao predsjedniku Europskog parlamenta Sassoliju zbog privatnog posjeta četvero talijanskih socijalističkih zastupnika na zelenu granicu Hrvatske i BiH ovog vikenda. Cilj posjeta, kojeg osuđujem, bio je izazvati incident uz nepoštovanje hrvatskih zakona i institucija', napisao je Plenković na Twitteru.

U Vladinom priopćenju kaže se kako je Plenković u razgovoru video vezom naglasio kako je cilj posjeta talijanskih zastupnika bio izazvati incident i narušiti međunarodni ugled Republike Hrvatske, uz nepoštovanje njezinih zakona i institucija. Hrvatska je diplomatskim putem upozorila zastupnike da ne mogu samovoljno prelaziti granicu gdje je to zabranjeno i uputila na prelazak granice na zakonit način na službenom graničnom prijelazu, no oni su to ignorirali. Izrazio je očekivanje da se takva provokacija više neće ponoviti.

Predsjednik Vlade upoznao je predsjednika Europskog parlamenta s naporima koje Hrvatska i njezina granična policija ulažu u kontrolu granice i sprječavanje nezakonitih prelazaka, kao i s postignutim napretkom Hrvatske u završnim pripremama za pristupanje Schengenu.

U razgovoru je obostrano potvrđen privatni karakter posjeta talijanskih socijalističkih zastupnika u EP i činjenica da to ni na koji način nije bilo organizirano, niti odobreno od strane Europskog parlamenta. Naglašena je važna uloga Hrvatske u čuvanju i upravljanju vanjskom granicom Europske unije.

Predsjednik Europskog parlamenta Sassoli izrazio je svoju potporu ulasku Hrvatske u Schengen te izrazio želju za nastavkom izvrsne suradnje između Europskog parlamenta i Hrvatske, što je predsjednik Vlade također potvrdio, stoji u priopćenju Vlade.

Podsjetimo, premijer je jučer najavio da će nazvati Sassolija, kazavši kako su 'talijanski europarlamentarci došli neslužbeno i samovoljno na granicu Hrvatske i BiH s očitim ciljem, povezani s nevladinim udrugama iz BiH, da nezakonito prijeđu granicu Hrvatske s BiH.

Pritom je žestoko kritizirao i SDP. 'Ono što posebice žalosti je sramotno ponašanje SDP-a, očito su bili u dogovoru. Dali su priopćenje koju minutu nakon što je ta vijest objavljena. U svakom slučaju, to je protiv nacionalnih interesa Republike Hrvatske i nije mi jasno kako je uopće došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav korak. To još nije viđeno u smislu pokušaja internacionalizacije nečega što je protiv nacionalnih interesa RH', rekao je jučer Plenković.

Prošli vikend, prema pisanju medija, grupu talijanskih europarlamentaraca koji su došli u Hrvatsku kako bi provjerili stanje s migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom dočekala je policijska blokada koja ih je spriječila da dođu do granice.

Talijanski europarlamentarci iz iste stranke kao i Sassoli

Bit će zanimljivo vidjeti kako će na sve reagirati predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli. Naime, četvero talijanskih europarlamentaraca dolaze iz Demokratske stranke Italije, čiji je član i sam Sassoli.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odmah je osudio čin talijanskih lijevih europarlamentaraca, ocijenivši ga očitom namjerom narušavanja ugleda Republike Hrvatske, nepoštivanja njezinih zakona kao i pokušaje diskreditiranja legitimnih državnih institucija. Pritom je odbacio tvrdnje da je grupa Talijana imala dozvolu za prijelaz granice jer 'nitko ne može izdati dozvolu da se krše zakon RH'. Kazao je i da se nije radilo o službenom izaslanstvu Europskog parlamenta, nego o posjetu eurozastupnika koji su svoj dolazak najavili preko veleposlanstva.

Tada se oglasio na Twitteru i sam Sassoli, napisavši da je iznanđen što se europarlamentarcima nije dopustilo da dođu do granice.