građani se žalili

Plenković sazvao hitan sastanak s inspektorima, sutra dolaze i predstavnici trgovačkih lanaca: 'Uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga!'

02.01.2023 u 16:16

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sazvao je sastanak s ministrima i predstavnicima inspektorata kako bi pri prelasku na euro zaštitili građane Hrvatske od neopravdanog dizanja cijena

'Sazvao sam sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz daljnje aktivnosti kako bismo zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena. Uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga', napisao je Andrej Plenković na Twitteru.

Prvi radni dan nakon ulaska Hrvatske u šengenski prostor i uvođenja eura određeni trgovci podigli su cijene svojih usluga ili proizvoda, a upravo iz tog razloga premijer Plenković sazvao je sastanak s ministrima i nadležnim institucijama.

Nova TV doznaje da će Vlada u utorak na sastanak pozvati predstavnike trgovačkih lanaca. To su danas Jutarnjem potvrdili i neki sugovornici iz trgovine koji su danas pozvani na sastanak u Ministarstvo.

'Istina, pozvani smo na sastanak s ministrom Filipovićem, pretpostavljam da će tema biti poskupljenja zbog uvođenja eura iako ja osobno ne vidim da je bilo nekih drastičnih zaokruživanja zbog uvođenja nove valute. Mi stalno upozoravamo kako su naše marže minimalne, a kako su najveći uzročnici poskupljenja proizvođači i dobavljači. Evo, mi trenutno ne prihvaćamo nove cjenike i uzimamo samo ono što ima iste cijene kao i prošle godine. Tko želi neka uđe na naše police, tko ne želi ne mora', kazao je jedan izvor za Jutarnji list.

Iz Ministarstva gospodarstva također su neslužbeno potvrdili kako su sastanak sazvali jer su neki lanci preslobodno shvatili preračunavanje kuna u eure te da to država neće tolerirati.

  • +18
Cijene u eurima na tržnicama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL