temelj reciprociteta

Plenković razgovarao s premijerkom May, zadovoljan ukidanjem zabrane za hrvatske radnike

23.03.2018 u 15:58

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u petak zadovoljstvo što je Velika Britanija odlučila ne produljiti ograničenje pristupa svome tržištu rada hrvatskim državljanima

'Jučer i jutros sam razgovarao s premijerkom Theresom May i izrazio zadovoljstvo da je nakon moga pisma koje sam joj uputio u siječnju i našeg razgovora, posjeta ministra za Brexit Davida Davisa Zagrebu, Velika Britanija donijela odluku da će 30. lipnja ukinuti restrikciju za slobodu kretanja hrvatskih radnika. Istu stvar je hrvatska Vlada jučer učinila i temelje reciprociteta ukinula zabranu za britanske državljane na hrvatskom tržištu rada. Na taj način, neovisno o ishodu pregovora o Brexitu, hrvatski državljani imat će ista prava kao i svi drugi državljani EU-a. To je ključno postignuće za koje smo se zalagali, koje smo postigli našim aktivizmom i uz koordinaciju s europskim pregovoračem za Brexit Michelom Barnierom', rekao je Plenković nakon završetka summita EU-a.

Za Hrvatsku kao i svaku drugu novu članicu EU-a, dotadašnje članice mogu uvesti ograničenje pristupa svom tržištu rada. Restrikcije se mogu uvesti najprije na tri godine, zatim se mogu produljiti na dvije te još na dodatne dvije, ukupno sedam godina, s tim da se za posljednje dvije godine mora dati uvjerljivo obrazloženje da bi skidanje zabrane poremitilo odnose na tržištu rada u zemlji koja to traži.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Da Velika Britanija nije odustala od produljenja zabrane, hrvatski državljani bili bi diskriminirani u odnosu na državljane drugih članica, koji će i nakon Brexita zadržati ista prava kao i ranije. Polovicom ove godine, 1. srpnja, navršit će se pet godina hrvatskog članstva, a još su tri države najavile da će tražiti produljenje zabrane još dvije godine - Austrija, Slovenija i Nizozemska.