Na posao u monarhiju

Tko bi od 1. srpnja mogao naći posao u Ujedinjenoj Kraljevini, a tko nema nikakve šanse

  • Autor: Karlo Vajdić
  • Zadnja izmjena 22.03.2018 06:43
  • Objavljeno 22.03.2018 u 06:31
Ujedinjena Kraljevina 1. srpnja ukida ograničenja za hrvatske radnike

Ujedinjena Kraljevina 1. srpnja ukida ograničenja za hrvatske radnike

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić/PIXSELL

Sadašnja situacija na tržištu rada Ujedinjene Kraljevine ukazuje na pojačanu potražnju za radnicima u transportu, logistici, financijskoj, industriji zabave te poljoprivredi, dok su za građevinske radnike i rad u trgovini šanse nešto niže

Početak srpnja donijet će hrvatskim građanima dodatnu slobodu zapošljavanja na tržištu rada Ujedinjene Kraljevine (UK), a uvid u sadašnju situaciju na tom tržištu pokazuje da tamo najviše šanse za zaposlenje imaju oni spremni raditi u srednjim i većim kompanijama, izvan Londona, u poljoprivredi, logistici, ugostiteljstvu te još nekim uslužnim industrijama, a najmanje oni u građevini i obrazovanju.

Prilikom sagledavanja situacije u obzir smo uzeli posljednje dostupne podatke britanskog ureda za nacionalnu statistiku te anketu tvrtke za posredovanje u zapošljavanju Manpower. Iako se podaci ureda za statistiku odnose na prethodna razdoblja, a anketa Manpowera o očekivanim potrebama radnika za trenutni kvartal koji završava krajem lipnja, iz njih se ipak mogu izvući određeni zaključci o situaciji na tržištu rada u Velikoj Britaniji i eventualnim mogućnostima koje se tamo pružaju za one hrvatske građane koji požele potražiti sreću sa sjeverne strane kanala La Manche.

Pročitajte još:

'U Irskoj se posao može brzo pronaći. Otišao sam na 'blef', no odlučio sam se vratiti u Hrvatsku'

Za početak, stopa nezaposlenosti u Britaniji nalazi se na najnižoj razini još od sredine sedamdesetih godina i kreće se oko 4,3 posto, što znači da su, bez obzira na sektorske razlike, šanse za zapošljavanjem poprilično dobre. Posljednji podaci pokazuju da je na britanskom tržištu rada zaposleno oko 32,3 milijuna ljudi, od čega je oko 3,5 milijuna stranaca, među kojima državljana ostalih članica EU-a ima otprilike 2,35 milijuna. Brojka nezaposlenih kreće se oko razine od 1,45 milijuna, s time da je slobodnih radnih mjesta, bez poljoprivrede, bilo više od 800 tisuća, pokazuju podaci statističkog ureda.

Ti podaci također otkrivaju da je u posljednjih godinu dana broj slobodnih radnih mjesta porastao za 7,4 posto, a sektorski gledano, najveći relativni rast zabilježile su industrije transporta i logistike, javne uprave, umjetnost i industrija zabave te financijska industrija. U tome je potrebno voditi računa o tome da je broj slobodnih radnih mjesta u transportu i logistici te u financijskoj industriji dvostruko veći nego u javnoj upravi ili industriji zabave. S druge strane statistike, broj slobodnih radnih mjesta u sektoru trgovine, građevinarstva i obrazovanja u posljednjih godinu dana je smanjen.

  • +14
  • +11

New Bond Street, London

Izvor: Profimedia / Autor: Grant Rooney / Alamy

Slična situacija može se iščitati i iz ankete čiji su rezultati objavljeni prije desetak dana, a koju je provela tvrtka Manpower. Anketom je obuhvaćeno više od dvije tisuće britanskih poslodavaca koji su odgovorili na pitanja o očekivanjima za tržište rada u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Rezultati su pokazali da se očekuje blag rast zaposlenosti, a među devet mogućih sektora najviši se rast očekivao u poljoprivredi, komunalijama te u ugostiteljskom sektoru. S druge strane, najmanje šanse za rast zaposlenja imao je građevinski sektor.

Anketa Manpowera pokazala je i da se, regionalno gledajući, najveći rast zapošljavanja očekuje u srednjem dijelu Engleske, poznatom kako po poljoprivrednoj proizvodnji tako i po brojnim industrijama (regije East Midlands i West Midlands). Relativno gledajući, gotovo sve regije, osim sjeveroistoka, pružaju nešto veću šansu za zapošljavanje od Londona i njegove okolice, no sam broj mogućnosti koji se pruža u glavnom gradu također je dovoljan da u usporedbi s drugim regijama i London može biti privlačno odredište.

  • +2

Broj slobodnih radnih mjesta smanjen je u sektoru trgovine, građevinarstva i obrazovanja u posljednjih godinu dana

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

I podaci iz Manpowerove ankete i podaci britanskog statističkog ureda pokazuju da najviše šanse za zapošljavanje imaju oni koji se odluče za neku srednju ili veću kompaniju, dok male obiteljske tvrtke ipak očekuju nešto skromniji rast potreba za radnom snagom.

Nezaustavljiv trend odlazaka hrvatskih građana na rad u inozemstvo znači da će dio njih vjerojatno biti zainteresiran i za odlazak u Veliku Britaniju. Iako promjena pravila stupa na snagu u trenutku početka najviše turističke sezone u Hrvatskoj, kada je i kod nas potražnja za radnom snagom na vrhuncu, perspektive nešto duljeg zapošljavanja, a ne samo za ljetnu sezonu, znače da bi dio naših građana uskoro mogao raditi i u Velikoj Britaniji. Tim više što, sukladno aktualnim pregovorima o izlasku Britanije iz EU-a, ostaje nepoznanica koliko će dugo i u kojem obliku vrijediti nova pravila. A kad već domaća politika nije dvadeset godina u stanju domaće tržište rada dovesti u red, izbora za one koji žele raditi i biti pošteno plaćeni za to ima drugdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!