sjednica vlade

Plenković: Pelješki most će biti izgrađen, dijalog s BiH se nastavlja

31.08.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Cilj nam je u roku od dva tjedna pokušati naći konsenzus i u dogovoru s predstavnicima HOS-a pronaći rješenje za ploču u Jasenovcu, poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na pitanje HOS-ove ploče u Jasenovcu. 'Politička odluka Vlade je donesena i u sljedeća dva tjedna želimo pronaći rješenje u dogovoru s braniteljima', rekao je Plenković i dodao kako se s predstavnicima HOS-a razgovara 'cijelo vrijeme, a razgovaralo se i jučer'.

Premijer je poručio kako se nada da će ministar branitelja Tomo Medved u razgovoru s braniteljima i predstavnicima HOS-a pronaći konsenzualno rješenje.

Nakon četiri godine, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, povećava se naknada za obnovljive izvore energije. Posljedica toga bit će poskupljenje struje. 'Cijena električne energije bit će veća 22,90 kuna mjesečno za prosječno kućanstvo', rekao je Ćorić i napomenuto da će i nakon tog poskupljenja struja biti za 5,13 kuna jeftinija nego lani jer je Vlada 1. siječnja 2017. smanjila PDV na struju s 25 na 13 posto.

Vlada je donijela odluku o povećanju osnovice za izračun plaća svih zaposlenih u javnim službama (učiteljima, liječnicima, zaposlenima u kulturnim ustanovama...) za dva posto (ukupno će Vlada povisiti osnovicu za šest posto, u tri navrata po dva posto) i time će ih izjednačiti s osnovicama plaća zaposlenih u državnim službama. Za tu odluku Vlada je u proračunu osigurala 150 milijuna kuna.

  • +11
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Što se tiče poreza na nekretnine, Plenković je rekao kako je moguće da se zakon o tom porezu modificira ukoliko nakon dodatnih javnih prezentacija to bude potrebno, a moguće je i da se uvođenje poreza na nekretnine odgodi za neodređeno vrijeme.

Građanima Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine, kao i političarima u Sarajevu, Plenković je poručio da će Pelješki most biti izgrađen. 'Dijalog s BiH se nastavlja', rekao je.

Vlada je osnovala još jedno povjerenstvo za Imunološki zavod - sada u suradnji Vlade (ministarstava gospodarstva, državne imovine i zdravstva) i Grada Zagreba. Cilj je pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu