INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Plenković pozdravlja angažman Svjetskog gospodarskog foruma na jugoistoku Europe

02.10.2018 u 15:38

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je u utorak nastojanja i doprinos Svjetskog gospodarskog foruma u priključivanju četvrtoj industrijskoj revoluciji zemalja jugoistoka Europe.

Premijer Plenković u ponedjeljak i utorak sudjelovao je na sastanku u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) na kojem su sudjelovali predsjednici država ili vlada ili ministri iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Slovačke, Srbije, Švicarske i Turske.

"Danas i sinoć imao sam prigodu razgovarati s čelnicima nekoliko država jugoistoka Europe i nekoliko članica EU-a o mogućem doprinosu WEF-a, prije svega u razvoju konkuretnosti, investicija, digitalizacije, inovacija, onim što oblježava četvrtu industrijsku revoluciju, a o čemu WEF često govori na globalnoj razini, a sada i za države jugoistoka Europe", rekao je Plenković.

"Mislim da je to prava dodana vrijednost angažmana ovako prestižne institucije koja može pomoći gospodarskom razvoju Hrvatske i nama susjednih zemalja", rekao je.

Tijekom neformalne radne večere u ponedjeljak navečer razgovaralo se o krupnim političkim temama na jugoistoku Europe, a u utorak je bilo riječi o nastavku dijaloga tako da on bude dio redovitih aktivnosti WEF-a u Davosu. Ovaj se sastanak naslanja na Berlinski proces, kojim se države jugoistočne Europe želi približiti Europskoj uniji.

Plenković kaže da Hrvatska na to gleda kao na dio cjelovitih priprema za predsjedanje EU-om ju prvoj polovici 2020.

" Mi smo, kao što smo najavili pripravni organizirati sastanak na vrhu između članica EU-a i jugoistoka Europe tijekom našeg predsjedanja", rekao je.

Osim premijera Plenkovića na sastanku su sudjelovali slovenski predsjednik Borut Pahor, srbijanska premijerka Ana Brnabić, kosovski predsjednik Hashim Thaci, albanski premijer Edi Rama, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, turski, slovački i makedonski ministri vanjskih poslova Mevlut Cavosoglu, Miroslav Lajčak i Nikola Dimitrov, zamjenik crnogorskog premijera Zoran Pažin, bugarska ministrica za EU Lilyana Pavlova, zamjenica švicarske državne tajnice za vanjske poslove Krystyna Marty te osnivač i izvršni direktor WEF-a Klaus Schwab i čelnica WEF-a za regionalne strategije Martina Larkin.

  • +49
Sva lica Andreja Plenkovića Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia